POVIJESNI USPJEH HRVATSKE PASMINE

DALMATINSKI PAS PRVI PUT PROGLAŠEN NAJLJEPŠIM U EUROPI DuDu iz zagrebačke uzgajivačnice Dalmino ljepši od 15.500 pasa na europskoj izložbi u Varšavi!

Prestižnu je titulu osvojio pobijedivši više od 15 tisuća pasa koliko ih se prijavilo na izložbu sa svih strana svijeta. Riječ je o povijesnom uspjehu hrvatske kinologije jer je Dudu predstavnik hrvatske autohtone pasmine te dolazi iz hrvatskog uzgoja i vlasništva.

Pobjednika je proglasio Andrzej Kaźmierski, predsjednik Poljskog kinološkog saveza, profesor zoologije i jedan od najuglednijih europskih kinoloških sudaca. Uspjeh Hrvatske utoliko je veći jer DuDu ima devet godina pa se natjecao u kategoriji veterana.

„U povijesti kinologije nije se dogodilo da jedan pas veteran bude proglašen najljepšim psom izložbe. To je gotovo nemoguće! Plačem od ponosa i sreće! Dalmatinski psi hrvatska su autohtona pasmina i izuzetno su cijenjeni. Oni nemaju mirisa, vrlo su inteligentni i izuzetno vješti s konjima. Neki kažu da je dalmatinski pas pola pas, pola mačka jer se voli uređivati i sklupčati baš kao mačka“, kazala je po povratku u Zagreb Željka Halper Dražić u čijoj je uzgajivačnici Dalmino uzgojen slavni DuDu. Kruna je to njezina uzgoja dalmatinskih pasa kojim se bavi već 25 godina.

 

Čestitke su joj među prvima uputili Branko Šare, predsjednik Hrvatskoga kinološkog saveza, Bojan Mataković, tajnik Saveza, te hrvatski izlagači i suci.

„Pobjeda hrvatskog psa vrhunski je uspjeh pogotovo kada iza tog psa stoji hrvatski uzgajač i rodoslovlje izdano od Hrvatskog kinološkog saveza. Posebno je važna činjenica da je dalmatinski pas hrvatska pasmina i da smo upravo s njom stali na najviši vrh ovogodišnje europske izložbene sezone“, kazao je Šare.

U opisu DuDua svi se slažu da je riječ o jedinstvenu psu – zreo je to pas s razigranošću šteneta i srcem lava.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo