ZAKON JAČEGA

EPSKA BITKA ORLA I HOBOTNICE 'Kralj neba' se namjerio na krivi zalogaj: Precijenio vlastitu snagu i našao se u zagrljaju pipaka, jedva izbjegao smrt

 
 Mowi Canada West / YOUTUBE

Skupina ribara prošlog je ponedjeljka iz voda nedaleko od sjeverozapadnog dijela otoka Vancouver u Kanadi spasila bjeloglavog orla i hobotnicu koji su se zapetljali nakon što je orao pokušao pojesti hobotnicu, piše CNN.

Ribar John Ilett rekao je da su on i njegovi kolege tijekom povratka kući iz izlova lososa čuli ciku i praćakanje. Kada su pošli istražiti zvukove, uočili su da velika hobotnica pod vodu pokušava odvući odraslog bjeloglavog orla. Ribari su borbu između orla i hobotnice gledali oko pet minuta jer nisu bili sigurni trebaju li intervenirati.

"Nismo bili sigurni trebamo li se umiješati jer se radi o prirodi, zakonu jačega", rekao je Ilett. "Međutim, teško nam je bilo gledati kako hobotnica pokušava utopiti orla."

Illet i njegovi kolege odlučili su pomoći unesrećenom orlu koji je evidentno precijenio svoje mogućnosti. Ribari su se prvo približili sukobljenim životinjama pa ih je Ilett mezomarinerom privukao brodu na kojem su bili on i drugi ribari. Jedan od ribara u tom je trenutku počeo snimati njihov spasilački pothvat.

"Uspio sam zakvačiti hobotnicu i malo je povući. Bilo je to dovoljno dovoljno da pusti orla, koji se potom nekako uspio dočepati obale. Nismo znali što će se dogoditi kada smo odlučili upotrijebiti štap", rekao je Illet te dodao da u svojih 20 godina rada na vodi nikada nije vidio ovako neobičan prizor. "Zbog takvih trenutaka volim svoj posao i boravak u prirodi. Čudesna je."

Illet je CNN-u rekao da je nakon intervencije na društvenim mrežama čitao rasprave o tome jesu li on i njegovi kolege ribari zaista trebali intervenirati. "Drukčije je kada uživo gledate tako nešto. Jesam li ja kriv zato što sam čovjek i zato što mi je bilo žao orla? Na kraju krajeva, obje su životinje žive i zdrave. Svaka je otišla svojim putem i osjećamo se dobro zbog toga što smo napravili", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:04