OPORAVILA SE

FOTO: 'MISLILI SMO DA JE OZLIJEĐENA, ŠOKIRALI SMO SE KAD SMO SHVATILI ŠTO JOJ JE' Iz jarka izvukli sovu koja nije mogla poletjeti, razlog ih iznenadio

 
 Suffolk Owl Sanctuary /

Kada je "mokru" sovu (lat. Athene noctua) iz jarka na području okruga Suffolk u Engleskoj spasio lokalni zemljoposjednik, djelatnici Azila za sove Suffolk baziranog u selu Stonham Aspal prvo su pomislili da životinja zbog ozljeda ne može letjeti, međutim ispostavilo se da je samo bila predebela, piše Sky News.

Iz Azila su rekli da je sova bila toliko teška da jednostavno nije mogla uzletjeti. Vaganjem su utvrdili da je sova bila teška 245 grama, što je za trećinu više od uobičajenog. Pregledom je utvrđeno da su masne naslage koje su pronađene na sovinom tijelu životinji onemogućavali da učinkovito leti. Djelatnici Azila odlučili su je nadgledati kako bi utvrdili kako se toliko udebljala.

Azil je nakon perioda promatranja zaključio da se sova udebljala "prirodnim putem", odnosno da je na području gdje je pronađena previše uživala u poljskim miševima i voluharicama. Prema svemu sudeći, to joj je omogućio temperaturno umjereni prosinac.

Sova je nakon toga stavljena na dijetu te je nedavno procijenjeno da je opet dovoljno zdrava da je se može pustiti u divljinu. "U tih nekoliko tjedana izgubila je između 20 i 30 grama", rekao je glavni sokolar u Azilu Rufus Samkin za BBC.

Samkin je dodao da se nada da će ovaj puta paziti na prehranu jer inače neće moći obraniti od drugih predatora ili od čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:39