PREVARILE IH TEMPERATURE

FOTO: NEZAPAMĆENA NAJEZDA ŠIŠMIŠA U ZAGREBU Na jednom balkonu u Sigetu pronašli ih čak 17: 'Popadali su iz rupa u kojima žive...'

 
Šišmiši spašeni u Sigetu
 Azil Dumovec

Toplo vrijeme zadnjih dana iz zimskog je sna probudilo šišmiše. No, kako hibernaciju prekidaju prerano, puno prije nego što se insekti kojima se oni hrane razviju, šišmiši nemaju dovoljno hrane.

Kako piše RTL, zbog razlika u temperaturi u zagrebačkom Zoološkom vrtu ih svake godine prime od 80 do 100. Ondje ih pregledaju i izmjere njihovu fizičku kondiciju, a zatim ih ovisno o njihovu stanju puštaju ili u Udruzi za zaštitu divljih životinja nastavljaju zimski san.

A kada šišmiši zalutaju na balkone ili upadnu u stanove, njihovim spašavanjem bave se hvatači iz Skloništa za životinje Dumovec.

Zanimljivo, tijekom jedne od posljednjih intervencija su na balkanu jednog stana u novozagrebačkom naselju Siget otkrili čak 17 šišmiša.

- Njima je dovoljno nekoliko milimetara otvorene pukotine da se zavuku. Na jednoj intervenciji se zavukao između prozora i rolete. Najteže je ako završe na podu jer onda ako nastupi hladnoća, oni se smrznu, kaže Darko Ozmec iz Terenske službe Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec za RTL.

Zadnjih dana šišmiši su najaktivniji u neboderu Super Andrija u Sigetu.

- Kad je naglo zatoplilo, onda su oni iz tih rupa u kojima žive pali na balkon pa su svi navalili jer kad jedan padne, onda drugi stižu u pomoć, kaže jedna stanarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:30