INTENDANTOVA IDEJA

FOTO: OMILJENE SPLITSKE MACE DOBILE SVOJE KUĆICE 'Zasad nijedna nije ušla unutra, ali treba im dati vremena da vide što je to'

 
 Josko Supic / CROPIX

Mačke koje žive na splitskoj Ujevićevoj poljani, pored glumačkog ulaza u HNK, dobile su u ponedjeljak svoje kućice. Sedam ih je i nazvane su po likovima iz predstava koje igraju u žutoj zgradi na Trgu Gaje Bulata. Tako je ondje kućica Bambina, koja je ime dobila po mjuziklu Nene Belana i Ane Tonković Dolenčić i koji će u kazalištu biti praizveden na Valentinovo. Tik do nje su i Marijana te Tonči, kućice imenovane po glavnim junacima spomenutog mjuzikla. Iduće su: Romeo, Julija, Cicibela i Roko. Sve sami zaljubljeni likovi, kako i pristoji, jer ušli smo u mjesec u kojem se slavi Valentinovo.

- Zasad nijedna mačka nije ušla u kućicu, ali vjerujem da hoće. Tek smo ih postavili pa im treba vremena da vide što je to zapravo. Mačke vole kutije i ovo će im se sigurno svidjeti. Te su mace već nekoliko godina uz kazalište, naviknuli smo se na njih, ljudi ih hrane, volonteri se o njima brinu kako bi bile zdrave... Mi smo, eto, otišli korak dalje i odlučili našim četveronožnim susjedima ponuditi smještaj i zaštitu u obliku kućica - kaže glasnogovornik HNK Split Davor Vuković, koji je i sam veliki ljubitelj mačaka.

Cijela ideja došla je od intendanta Srećka Šestana, a kućice su napravljene u kazališnim radionicama po ideji i uz nadzor scenografa teatra Ozrena Bakovića zvanog Zeko. Tako je, kažu u kazalištu, Zeko napravio kućice za mace. I svi sretni!

- One i mi živimo u istom prostoru i trebamo pomagati jedni drugima. Meni je jako drago što te mačke svi vole. Prije nekoliko godina jedan konobar udario je jednu od tih maca, što je sve nas jako naljutilo. Sad toga više nema i drago mi je što nitko ni ne pomišlja da im naudi. Velika je to stvar za te mace, ali i nas kojima su one drage - pojašnjava Vuković.

S obzirom na to da žive uz kazalište, zanimalo nas je jesu li ikad probale ući na glumački ulaz, koji je u "njihovu" prostoru. Vuković se smije.

- Ma kakvi. Imaju one svoj život i kazalište ih uopće ne zanima - kaže glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:32