MEGAPČELA

FOTO: PRONAĐEN GIGANTSKI INSEKT ZA KOJEG SE DESETLJEĆIMA VJEROVALO DA JE IZUMRO 'Ostali smo bez daha kad smo ugledali 'letećeg buldoga'!'

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Prirodoslovcima je prvi put postala poznata davne 1858. godine, potom je znanstvenici nisu vidjeli sve do 1981., a onda je opet odletjela u nepregledne prašume.

No, ovih je dana Wallaceova gigantska pčela, koja nosi titulu najveća pčele na svijetu, opet otkrivena u Indoneziji, piše Guardian.

Ova pčela velika je kao palac odraslog čovjeka, a ima usni aparat velik kao jelenjakova kliješta, što znači da je četiri puta veći nego kod pčele medarice.

Tajnovitog kukca pronašli su američki i australski biolozi - to jest, pronašli su jednu ženku Wallaceove gigantske pčele koja je živjela unutar nastambe termita u jednom drvu.

- Ostali smo bez daha kad smo ugledali ovog "letećeg buldoga", insekta za kojeg nismo bili sigurni da li uopće postoji. Samo da vidite uživo kako je velika i lijepa ova vrsta, samo da čujete zvuk njegovih ogromnih krila dok leti pokraj vaše glave je naprosto nevjerojatan - rekao je fotograf Clay Bolt koji je i uslikao ovog kukca.

Ovu pčelu prvi je za znanost dokumentirao britanski istraživač Alfred Russell Wallace po kojem je i dobila ime. On ju je tada opisao kao "velikog, crnog insekta koji naliči na osu, a ima ogromne ralje kao jelenjak".

No, usprkos impozantnim gabaritima, ova pčela desetljećima je uspješno izbjegavala znatiželjne znanstvenike. Tako se o njezinom životnom ciklusu, između ostalog i "gnijezda" koje pravi u nastambama termita, ne zna gotovo ništa.

Zadnji koji je vidio ovu pčelu prije recentnog pronalaska bio je američki entomolog Adam Messer, a to se dogodilo davne 1981. godine. Stoga nije čudno što su mnogi pomislili da je Wallaceova pčela zapravo izumrla, pogotovo kad se uzme u obzir nekontrolirana sječa šuma u kojima je bila viđena.

No, sad je pitanje kako zaštiti ovu pčelu. Budući da je nitko nije vidio godinama, nema ni status ugrožene vrste pa ni trgovina ovom pčelom, koju će mnogi kolekcionari vidjeti kao kapitalni ulov, nije zabranjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:08