POTREBNA IM JE POMOĆ

FOTO: SPASILA JE NA STOTINE PASA, A SAD SE NAŠLA PRED ZIDOM Volonterka iz Vukovara u potpunom očaju: 'Nikad nije bilo ovako. Sustav je zakazao'

 
Anouk, Frieda, Melita Vukušić, Ludwig i Teo
 Facebook

Frieda je u željezničkoj nesreći ostala bez šape nakon čega je vlasnik prestao o njoj brinuti i izbacio je na cestu. Teo je godinama živio zatvoren na pola metra lanca, bez redovnog obroka, pio je vlastiti urin. Ludwig je pronađen u očajnom fizičkom stanju, mršav i traumatiziran, šest mjeseci proveo je zatvoren u svinjcu. Šest kilograma teška Anouk više je mjeseci lutala Vinkovcima, izgladnjela i umorna.

Sve ove pse povezuje jedna osoba - volonterka Melita Vukušić. Ona im je, uz pomoć drugih volontera, prijatelja i obitelji, osigurala osnovne pretpostavke za relativno normalan život, no njezine moći nisu neograničene. Zato je u ponedjeljak objavila još jedan apel na Facebooku kojim moli bilo kakvu pomoć, a najidealniji bi bio stalni dom ovim psima. Nažalost, u moru tužnih priča i sudbina napuštenih životinja u Hrvatskoj ovo se čini kao još jedna nemoguća misija.

Melita Vukušić, volonterka iz Bogdanovaca kraj Vukovara koja posljednjih osam godina aktivno pomaže uličnim i ozlijeđenim životinjama, našla se, kaže, pred zidom.

- Očajna sam od svega, toliko je napuštenih, ne mogu više nikoga primiti. Moji kapaciteti su puni. Nikad dosad nije mi bilo važno medijski se eksponirati. Nisam htjela isticati ni to što radim, jer je to ionako iz ljubavi prema životinjama. Počelo je s jednim psom, a zimus smo prijateljica i ja došle do 30 pasa i duga od 10.000 kuna. Onda sam rekla da moramo podijeliti priču da skupimo za troškove - priča nam Melita.

Budući da na području Vukovara i Vinkovaca postoji samo jedno sklonište, i to privatno Tip - Tip, o ozlijeđenim i napuštenim životinjama uglavnom brinu volonteri. No, nije to problem samo u Istočnoj Slavoniji, taj se problem proteže u čitavoj Hrvatskoj. Šačica ljudi brine o tome da se provodi zakon, da se pomogne ozlijeđenim životinjama, skupljaju novce preko društvenih mreža... Velik broj hrvatskih gradova do danas je propisao trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca, a novim Zakonom o zaštiti životinja propisano je i obvezno mikročipiranje i cijepljenje protiv bjesnoće. No, to se i dalje ne poštuje.

Stotina pasa - jedna osoba

Otkad vodi ozbiljnu evidenciju, a to je posljednjih godinu i pol dana, Melita Vukušić je spasila 107 pasa. Doduše, nisu baš svi bili upisani pa je i brojka malo veća, no ono što ozbiljno zabrinjava je činjenica da su samo dva od svih tih pasa imali mikročip.

- Veliki problem je što sustav ne funkcionira. Prevelik je broj nečipiranih pasa. Dva psa sam našla čipirana od njih 107. Sustav je zakazao. Dok se građani ne počnu odgovorno ponašati, neće biti pomaka - kaže Vukušić.

Volonteri kažu da nikad nije bila ovako grozna situacija. Napuštenih je životinja sve više, a sumnjaju da je i pojačano iseljavanje uzrok tome. Obitelji odlaze, a kućni ljubimci ostaju prepušteni sebi i cesti. S obzirom na to da je i dalje više onih koji će otjerati životinju, psi i mačke, ranije navikli na obrok i smještaj, odjednom preživljavaju na ulici, a zapravo ugibaju gladni, zlostavljani, bolesni, smrznuti, žedni…

Facebook
Melita Vukušić

Vukušić trenutno brine o dvadesetak pasa od kojih se dio nalazi kod nje, dio u boksevima, dio u dvorištima prijatelja, a dio na plaćenom smještaju. Sumanute troškove liječenja, hranjenja i svega što treba osigurati svakoj životinji, financira od donacija. Prijatelji, obitelj, nepoznati preko društvenih mreža, svi se uključuju kad treba pomoći, no tu se i dalje radi o jako malenom broju ljudi. Prima i donacije u hrani, ampulama, ogrlicama protiv buha...

Udomljavanjem spašavate dva života

Ova majka troje djece snalazi se kako zna. Ljubav prema životinjama usadila joj je pokojna mama, a svojedobno su u stanu imali četiri psa. Pokrenula je i stranicu za aukcije na Facebooku, Vukovarski sajam za dlakavce, gdje organizira aukcije, ali i oglašava životinje spremne za udomljavanje.

- Svi oni traže novi dom, naravno uz provjeru udomitelja i ugovor o udomljavanju. I nije nikakav problem naći prijevoz za druge gradove, uvijek netko od volontera pomogne. Za jedan udomljeni život spase se zapravo dva - ovaj koji odlazi i onaj s ulice koji će doći na njegovo mjesto - ističe Melita.

Prema novom Zakonu o zaštiti životinja svaki veterinar mora pružiti prvu pomoć ozlijeđenoj životinji o trošku lokalne samouprave, kaže Melita. Stoga savjetuje građanima da pruže pomoć ako naiđu na ozlijeđenu ili izmučenu životinju i odvedu je najbližem veterinaru.

Frieda, Teo, Ludwig i Anouk

Ovo je četvero štićenika s početka priče kojima hitno treba dom.

Frieda je mlada kujica od dvije godine. Njezin vlasnik ju je odlučio ostaviti na cesti nakon što je podletila pod vlak i ostala bez šape jer više nije mogla obavljati posao čuvanja životinja na gospodarstvu. Sama je lizala rane i nekim čudom preživjela. Idućih godinu dana potucala se po napuštenim kućama i imala niz okota koje bi mještani redovito ‘riješili’ na ‘tradicionalan’ način utapljanjem i sličnim, danas zabranjenim metodama. Spašena je s jedinim preostalim potomkom, kujicom Holly.

Teo je spašen iz horor dvorišta u kojem je godinama živio na pola metra lanca, hranu i vodu bi dobio kad se vlasnik dvorišta smilovao obići zatočene životinje. Pri spašavanju volonteri su primijetili da je sirotan urinirao u posudu da bi utažio žeđ i preživio. Obožava mačke i već skoro godinu i pol dana čeka da nekome postane najbolji prijatelj.

Ludwig je pronađen u očajnom stanju, mršav i traumatiziran, na Vukovarskoj obilaznici. Šest mjeseci proveo je zatvoren u svinjcu. Pas nije izlazio niti ga je netko redovno obilazio. Danas dane provodi na plaćenom smještaju koji volonteri teško financiraju, pa Ludwig jedva čeka da se netko javi i pruži mu zauvijek dom.

Anouk je godinu dana lutala po Vinkovcima. Izrazito je mali pas, ima šest i pol kilograma i 40 cm. Premda je stara dvije godine, kažu da izgleda kao štene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:01