LIFE LYNX PROJEKT

FOTO: STIGLE SNIMKE UGROŽENE VRSTE KAKVE SE RIJETKO VIĐAJU Gladna Marta navalila na plijen usred bijela dana...

 
Gladna Marta
 Amir Hadžibeganović / Life Lynx/Facebook

Hrvatski terenski blog na Facebooku koji prati i objavljuje sve vezano uz aktivnosti koje se odvijati u sklopu Life Lynx projekta u Hrvatskoj, objavio je snimku kakva se vrlo rijetko može vidjeti.

Ženka Marta koju prate, iznimno se pokazala na danjem svjetlu jer očito nije mogla odoljeti plijenu srne.

- Rijetko snimimo risa po danu jer je najaktivniji noću. Srećom, postoje izuzetno predani ljudi poput Amira Hadžibeganovića koji provodi jako puno vremena u prirodi i sve bolje razumije biologiju i znakove prisutnosti sve tri velike zvijeri. Zahvaljujući upravo njemu i njegovim fotozamkama imamo ove dnevne fotografije risovice Marte dok se hrani na plijenu. Amire, hvala ti još jednom - napisali su na stranici Life Lynx.

U sklopu projekta dosad je uhvaćeno ukupno 18 risova. Hvataju se i obilježavaju kako bi se dobio uvid u život divljih životinja, veličinu i korištenje područja na kojem borave, udaljenosti koje prelaze, aktivnost tijekom različitih doba dana i sezona, socijalnu strukturu i međusobne odnose...

Risovi su u Hrvatskoj i susjednim zemljama ugrožene i zaštićene životinje.

- To su vrlo tajanstvene životinje koje jako dobro osjete prisutnost čovjeka pa ih nije nimalo lako proučavati. Odlično je što risovi imaju uzorak krzna jedinstven za svaku životinju, pa ih pomoću fotozamki možemo precizno identificirati i onda vidjeti gdje se kreću. Zanimljivo je da ih, iako su vrhunski predatori, i dalje percipiramo s manjom dozom straha nego što je to slučaj kod drugih divljih životinja, poput medvjeda i vuka - rekla je Ivana Selanec, stručna suradnica za zaštitu prirode u udruzi Biom, za Jutarnji list ljetos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:32