RALJE VREBAJU

FOTO: 'ŠTO GOD DA JE ZGRABILO NJEGOVU GLAVU, VRLO JE VELIKO' Oceanografi izvadili veliku bijelu psinu od četiri metra s opakim ugrizom na glavi

 
Ilustracija, velika bijela psina
 Jamie Pyatt / MEGA / Mega Agency / Profimedia

Američki znanstvenici objavili su fotografiju velike bijele psine duge četiri metra i teške više od pola tone, a koja na glavi ima velike tragove ugriza, piše Newsweek.

Znanstvenici smatraju da je riječ o ozljedama koje je ovaj morski pas zadobio tijekom borbe za ženku, a koje mu je nanio znatno veći "rođak", to jest velika bijela psina.

Morskog psa koji je izvukao deblji kraj u borbi ulovili su pripadnici organizacije OCEARCH u sjevernom Atlantiku, a "dražesnu" psinu nazvali su Vimy.

Ova se organizacija inače bavi proučavanjem predatora koji se nalaze na samom vrhu prehrambenog lanca, poput velikih bijelih psina, ali istražuju i bilježe podatke o drugim morskim životinjama.

- Velike bijele psine žive u okrutnom svijetu. Treba vam dokaz? Pogledajte samo glavu našeg Vimyja - napisali su iz OCEARCH-a na njihovoj Facebook stranici uz priloženu fotografiju ozlijeđenog morskog psa.

Jedan od ugriza na glavi Vimyja prilično je "svjež", kažu znanstvenici koji su dotičnu pisnu čipirali te sada prate njegovo kretanje oceanom, što možete provjeriti i na web stranici organizacije OCEARCH.

Prema njihovim procjenama, "napadač" na Vimyja bila je druga velika bijela psina duga nešto manje od 5 metara, što je još uvijek osjetno manje od najvećih primjeraka ove vrste koje je zabilježila kamera.

- Iz ugriza na Vimyju, očito je da je nešto zgrabilo njegovu cijelu glavu. Bila je to vrlo velika životinja, osjetno duža od 4 metra. Štogod da je zgrabilo glavu ovog morskog psa, vrlo je impresivno - rekao je Chris Fischer iz OCEARCH-a.

Fischer je dodao da ozljedu Vimyju možda i nije nanio drugi mužjak nego vrlo velika ženka s kojom se pokušao pariti pa taj naum baš i nije prošao u skladu s očekivanjima.

Inače, najveća bijela psina uhvaćena na kameri je već slavna ženka "Deep Blue", koja je ove godine snimljena ove godine kako se gosti lešinom kita ulješure pokraj obale Havaja. Ova ženka duga je gotovo šest i pol metara, stara je oko 50 godina, a iako se ne zna koliko je teška, pretpostavlja se da sigurno ima više od 1200 kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:47