POVRATAK U PRIRODU

FOTO: SURI ORAO IZNAD KRKE ODLETIO U SLOBODU Netko ga je prije pola godine ranio sačmaricom, ozlijedio mu oba krila, malo tko je vjerovao u oporavak

 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

S vidikovca Rogovo u NP Krka u subotu je na slobodu pušten suri orao. Orao je proveo pola godine na liječenju u Sokolarskom centru od ozljeda nanesenih zrnima sačme.

Prekrasni suri orao u listopadu je prošle godine ustrijeljen u zaleđu Drniša i uspješno se oporavio uz pomoć stručnjaka u Sokolarskom centru u šibenskoj Dubravi.

Iz kaveza ga je, uz praćenje brojnih znatiželjnika, na vidikovcu Rogovo iznad kanjona Među gredama u Nacionalnom parku Krka pustio Emilio Menđušić iz Sokolarskog centra. Prije puštanja, orao je opremljen satelitskim odašiljačem koji će omogućiti stručnjacima ornitolozima da u svakom trenutku znaju njegovu točnu poziciju. Odašiljač je nabavila Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a na orla ga je postavila i podatke će pratiti Udruga BIOM koja se bavi zaštitom ptica i bioraznolikosti u Hrvatskoj, piše Šibenski.hr.

Područje Krke odlična je pozicija za puštanje orla jer po procjeni stručnjaka ima sve kvalifikacije dobrog staništa za ovu vrstu.

Orlu su bila ozlijeđena oba krila. U jednom od krila te na području vrata RTG snimkom je utvrđena prisutnost tri zrna sačme promjera 5 mm. Zbog težine ozljeda, sukladno veterinarskom nalazu, ishod oporavka jedinke i njen povratak u prirodu je bio neizvjestan.

Inače, u Hrvatskoj nema više od 60-80 surih orlova, a gnijezdi ih tek dvadesetak parova i spašavanje svake jedinke je presudno za opstanak vrste, piše Šibenski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:41