23. I 24. STUDENOG

FOTO: U PRIPREMI NAJVEĆA IZLOŽBA MAČAKA POSLJEDNJIH GODINA Stiže više od 220 dlakavaca, potomak egipatskih mačaka i najdražesnija kovrčava pasmina

 
 Promo

Za kraj godine u Savezu felinoloških društava Hrvatske pripremaju spektakularne međunarodne izložbe mačaka koje će se održati u subotu i nedjelju, 23. i 24. studenoga, u Casinu Hrvatske lutrije u Zagrebu, Miramarska cesta 24.

- I prema broju mačaka i prema broju pasmina govorimo o najvećim izložbama u posljednjih nekoliko godina - istaknula je tajnica Saveza Amelija Leopoldović, navodeći kako je prijavljeno 228 mačaka iz 23 pasmine: - No, ono što doista izdvaja posljednje ovogodišnje felinološko natjecanje su brojne iznimno rijetke pasmine - dodala je Leopoldović.

Tako ćemo u Zagrebu imati prilike vidjeti Selkirk Rexa, jednu od najrjeđih pasmina na svijetu, koju zbog neobičnog izgleda i mekog i vunastog krzna, koji podsjeća na janjeće, često nazivaju ‘najdražesnijom’ pasminom, a u posljednje vrijeme sve je popularnija na društvenim mrežama, ali i na izložbama.

Promo
Selkirk Rex

Selkirk Rex je nastao u Sjedinjenim Državama 1987. godine kada je u leglu mačke spašene s ulice rođeno mače neobičnog kovrčavog krzna kao posljedica genetske mutacije. Mačku je udomila uzgajivačica perzijskih mačaka Jeri Newman koja ju je nazvala Miss DePesto. Reprodukcijom s crnim mužjakom Perzijske mačke Miss DePesto dala je leglo s kovrčavim potomcima te je Newman shvatila da ima novu pasminu koju je nazvala Selkirk Rex.

Za daljnji razvoj pasmine korištene su Perzijska, Egzotična, Himalajska, Američka kratkodlaka i Britanska kratkodlaka mačka. Zbog te raznolikosti danas su prihvaćene sve boje dlake koja može biti kratka i duga. To je velika i čvrsto građena pasmina, okrugle glave s velikim zaobljenim očima, srednje velikim ušima i izraženom njuškom. Temperament Selkirk Rexa odražava pasmine korištene za njegov razvoj, pa tako ima opuštenost Britanske kratkodlake mačke, maznu narav Perzijske i zaigranost Egzotične mačke.

Promo
Selkirk Rex

Uz spomenutog Selkirk Rexa, nakon 15 godina pauze u Hrvatsku dolazi Europska mačka, a vidjet ćemo i rijetke primjerke Abesinske i Burmanske mačke, te Singapurske mačke, vlasnice titule najmanje mačke na svijetu.

Na izložbama će biti predstavljena i jedna od najstarijih pasmina kućne mačke, koja se smatra potomkom staroegipatskih mačaka, Abesinska mačka. To je kratkodlaka elegantna, dražesna i otmjena mačka jake osobnosti. Postoji velika sličnost u građi i izgledu između današnjih Abesinki i mumificiranih mačaka pronađenih u iskopinama staroga Egipta. Izgledom odgovara prototipu modela kipa božice Bastet, vrlo štovane u starom Egiptu, a u Europu je stigla iz Etiopije 1868. godine i brzo stekla veliku popularnost na izložbama.

Promo
Abesinska mačka

Zagrepčanka Katarina Orešković koja upravo započinje uzgoj Abesinske mačke u Hrvatskoj, priznaje kako je do mačića došla jako teško jer je krug uzgajivača veoma mali i komplicirano je dobiti mačku koja odgovara standardu i dolazi iz najboljih krvnih linija.

- Imali smo sreću što smo u felinološkom svijetu poznati godinama zbog uzgoja ragdoll mačaka te je stoga bilo lakše dobiti povjerenje uzgajivača kako bi nam omogućili početak uzgoja ove prekrasne pasmine - ističe Katarina Orešković.

Dodaje kako će sada u Hrvatskoj biti puno lakše nabaviti Abesinsku mačku, što je do sada bilo veoma teško i jako skupo. Roditelji obje ženke koje će sudjelovati na izložbama u Rijeci, kao i mladog mužjaka koji će prespavati ovu izložbu, su višestruki šampioni i osvajači prestižnih nagrada i titula u više felinoloških organizacija. Ženka Bella Aglaya Berenetto je došla iz Češke, a Amalthea Gold 'n Sparkle je uvezena iz Ukrajine.

Promo
Abesinska mačka

Katarina ističe kako su Abesinci nježne mačke divljeg izgleda i iznimno zanimljivog karaktera. Veoma su spretne, jako agilne te izrazito inteligentne. Jako su privržene ljudima, ali samo svojoj obitelji. Traže stalni kontakt i uvijek vas imaju na oku, moraju znati apsolutno sve što se oko njih događa. Zanimljivo je što su s djecom izrazito nježni. Iako ne zahtijevaju veliki životni prostor, potrebno ih jednom dnevno dobro izigrati kako bi potrošili višak energije. Poznati su po svom karakterističnom krznu s više boja i nijansi. Veoma su elegantne mačke, iz šale ih se naziva manekenima mačjeg svijeta jer imaju poprilično visoke, tanke noge koje vode do elegantnog tijela, vrata i glave.

Također će biti predstavljene Egzotična, Perzijska, Norveška šumska mačka, Ragdoll, Sveta Birma, Neva Masquerada, Sibirska, Bengalska, Britanska kratkodlaka, Kartuzijska, Ocicat, Snowshoe, Devon Rex, Ruska plava, Sijamska, te Domaća dugodlaka i Domaća kratkodlaka mačka. Najbrojnija pasmina je ujedno i najveća pasmina, Maine Coon, koju će zastupati 84 prijavljene mačke.

Osim iz Hrvatske prijavljeni su izlagači iz Slovenije, Italije, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Njemačke i Belgije. Zbog brojnosti pasmina i mačaka na izložbama će suditi šest sudaca iz Italije, Švicarske, Njemačke, Slovenije i Hrvatske.

Izložba će za javnost biti otvorena od 11 do 20 sati u subotu, te od 10 do 18 sati u nedjelju. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 18 i 30 sati, a u nedjelju u 16 i 30 sati.

Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od 2 odrasle i 2 dječje ulaznice za 50 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:35