BLESAVI LJUBIMAC

FOTO: VATROGASCI IZ ĐURĐEVCA SU JUNACI DANA Gotovo dva sata spašavali psa koji je dan i pol zapeo u kanalizaciji, gladan, žedan...

 
 JVP ĐURĐEVAC

Hvale vrijednu akciju spašavanja nestašnog psa zaglavljenog u dubokom kanalizacijskom otvoru ispod mostića na ulazu u obiteljsku kuću u podravskom Čepelovcu nadomak Đurđevca, odradili su vatrogasci JVP Đurđevac.

Junaci dana zbog kojih je vlasnicima psa pao kamen sa srca kad su ugledali svog četveronožnog ljubimca, koji je noć i pola dana proveo u odvodu, gladan i žedan, su Željko Zalar, voditelj grupe vatrogasaca koji je vodio interenciju, te Danijel Barberić, koji se nepuna dva sata provlačio kroz rupu, i treći kolega Hrvoje Ređep, koji je u utorak popodne pritekao u pomoć iako nije bio u smjeni.

- U otvor gdje se pas zavukao, nije bilo lako ući jer je uzak i sužava se. A i bio je pun zemlje koju je nanijela voda pa smo sve to morali iskopavati. Najsitniji od nas trojice je uspio nakon petog pokušaja ući unutra. Mi smo ga pogurivali na noge, a iznutra je vikao: 'Još centimetar, još malo, ajde još malo'. I onda bi svaki puta naišao na nakupljeni talog pa smo ga izvlačili van, iskopavali još zemlje te ga ponovno gurali unutra sve dok psa nije konačno uspio uhvatiti za rep. Tada je uslijedila akcija 'lanac-poguranac' jer Danijel je držao psa za rep, a Hrvoje i ja, pak, Danijela za noge – prepričava za Jutarnji list podravski vatrogasac Željko Zalar dodavši da su, osim brige da psa pri izvlačenju ne ozlijede, strahovali hoće li ih napasti po izlasku.

FOTOGALERIJA: Spašavanje psa iz kanalizacije

No, spašeni pas je, dodaje, bio vidno izmučen i nadasve miroljubiv, a njih trojica redom mokri do gole kože.

- Na očima mu se iščitavala zahvalnost. Nakon izvlačenja, bilo nam je lakše jer je sve završilo pozitivno. Oznojili smo se pošteno. Bila je to akcija 'snađi se druže' jer takvih stvari nema u udžbenicima da se možeš pripremiti – kaže još Zalar iza kojeg je 21 godina vatrogasnog iskustva.

Ovo mu nije prva akcija spašavanja životinja. Dok je bio pripadnik lokalnog DVD-a, imao je bliski susret s mačkom koju je spasio, a koja ga je, prisjeća se kroz smijeh, u znak zahvalnosti odmah ugrizla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:12