NEVJEROJATNO OTKRIĆE

FOTO: VETERINARI IZ KORNJAČE IZVADILI TISUĆE KOVANICA Skoro je uginula, no liječnici su je spasili u prvoj takvoj operaciji na svijetu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.03.2017. u 14:41

Omsin, a 25 year old femal green sea turtle, rests after a surgical operation to remove coins from her stomach at the Faculty of Veterinary Science, Chulalongkorn University in Bangkok, Thailand March 6, 2017. REUTERS/Athit Perawongmetha
Athit Perawongmetha / REUTERS

Tajlandski veterinari izvadili su gotovo tisuću novčića iz kornjačina želuca, što se smatra prvom takvom operacijom u svijetu.

Petero kiruga s bangkoškog veterinarskog fakulteta šest su sati operirali kornjaču Omsin, 25-godišnju veliku želvu. Iz njezina želuca izvadili su 915 novčića ukupno teških pet kilograma.

Vjeruje se da bacanje kovanica u zdence donosi sreću, a u bazene s kornjačama i dugovječnost, pošto su te životinje po tome poznate.

Omsin je na operaciju u Bangkok dopremljena iz 120 kilometara udaljenog Sriracha gdje je živjela u uzgajalištu kornjača otvorenom za posjetitelje.

Tamošnji su veterinari primijetili da kornjača pliva postrance i ne koristi se lijevom nogom.

 

"Prvo smo mislili da je u pitanju neka paraliza, ali rendgen i CT pokazali su da u želucu ima golemu količinu predmeta", kazala je veterinarka Nuntarika Chansoe.

"Bila je to teška i zahtjevna operacija. Nakon što smo izvadili novčić po novčić, postalo je očito da kornjača lakše diše", rekao je jedan od kirurga Pasakorn Briksawan.

Omsin će nakon oporavka biti puštena u ocean.

ELIPSO

Izdvajamo