ISPRAVLJENA NEPRAVDA

HENDRIX IPAK NIJE KRIV ŠTO U ENGLESKOJ ŽIVE PAPIGE Legendarni gitarist pustio je 60-ih ondje par ptica pa se proširila legenda da ih je on naselio

 Courtesy Everett Collection / Everett / Krys Bailey / Alamy/ Profimedia

Tko je kriv što u Ujedinjenom Kraljevstvu žive papige? Pa, konačno je utvrđeno da to ipak nije legendarni Jimi Hendrix, koji se našao na listi krivaca za širenje te vrste po Otoku nakon što je 60-ih godina pustio par papiga na londonskom Carnaby Streetu.

Isto tako nije kriva ni, kao što se ponekad pričalo, zabava u povodu filma 'Afrička kraljica' 1951. godine, s koje je nekoliko papiga pobjeglo. Nije, na kraju, ni jato tih ptica pobjeglo i razmnožilo se kad se u park Syon srušio avion 1970-ih godina.

Zelene su papige u Velikoj Britaniji bile davno prije tih 'incidenata', tvrde znanstvenici, a prenosi BBC.

Kao prvo, pronađeni su zapisi da su papige viđene još 1860-ih godina. Umjesto izoliranih incidenata, za njihovo je širenje po Otoku vjerojatno odgovornije učestalo puštanje na slobodu nakon povremenog širenja straha u javnosti od boleština. Jedna takva panika dogodila se, primjerice, 1929. godine kada se proširila uzbuna zbog psitakoze ili tzv. papagajske groznice.

Znanstvenici podsjećaju da su do 1961. godine ptice bile popularniji ljubimci od pasa i mačaka, pa stoga ne čudi da su i slučajevi bijega ptica bili češći. U zarobljeništvu ih je živjelo 11 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:12