LJUDSKOJ ZLOBI NEMA KRAJA

IZGLADNJIVANJEM GA DOVELI NA RUB SMRTI Potresni prizori iz Makarske: Lovačkom se psu vidjela svaka kost na izmučenom tijelu, sklupčao se od nemoći

AUTOR:
  • Ivana Vašarević

 • OBJAVLJENO:
 • 07.08.2017. u 19:58

 • FACEBOOK

   

  Lovački pas, toliko mršav da mu se vidi svaka kost na izmučenom tijelu, tijekom vikenda dolutao je do jednog dvorišta u Makarskoj, gdje se iznemogao i dehidriran samo sklupčao na podu, poslije čega više nije imao snage osoviti se na vlastite noge.

  Užasnuti turisti, kod kojih je nesretna životinja potražila zaklon i spas, tražili su, kažu, pomoć od nadležnih institucija od Makarske do Zagreba. Ususret su im, kao i uvijek, izišli volonteri Udruge Šapama od srca Makarska.

  - Naša situacija je užasna. Broj pasa na ulicama veći je nego ikad. Makarska već godinama nema veterinara, što je apsolutna sramota za turistički grad, drugi po veličini poslije Splita u srednjoj Dalmaciji. Bolesne mace i mačići nekontrolirano se razmnožavaju, a turisti su zgroženi onime što vide i neprestano nas mole za pomoć. Kad su nam javili za izgladnjelog lovačkog psa, bili smo na terenu zbog 12 pasa napuštenih uz rub prometne ceste na izlazu iz Makarske. I njih su, naravno, pronašli turisti - rekla nam je volonterka Leticija Babić.

  FACEBOOK
   

  Napušteni lovački pas, čije fotografije nikoga nisu ostavile ravnodušnim, dobio je ime Saint - star je 13 godina i čip, naravno, nema, pa mu je, nažalost, nepoznat i vlasnik.

  - Za čovjeka koji ga je doveo u ovakvo stanje nemamo riječi... Ali Makarska je mali grad, netko mora znati čiji je pas - slažu se volonteri.

  S obzirom da Saint u Makarskoj nije mogao dobiti veterinarsku skrb, završio je u AS-EKU u Šibeniku, s kojim Makarska ima potpisan ugovor.

  - Stalno smo u kontaktu s njihovom veterinarkom, koja se zaista angažirala kako bi pomogla psu. Saint ima i privremeni smještaj u Zagrebu, gdje će se obaviti sve pretrage, a ono što nam je u ovom trenutku najpotrebnije i najhitnije jest pronaći mu prijevoz do Zagreba. Nakon ove horor priče javilo nam se puno ljudi - svi se žale na katastrofalne uvjete u kojima se drže lovački psi - na lancima, danonoćno laju od muke, piju ustajalu vodu, ako je uopće imaju, iz posuda koje se nisu oprale godinama, sve je puno izmeta... Građani zovu i nadležne službe, no svi peru ruke od problema - žale se očajni volonteri.

  FACEBOOK
   

  I Krunoslav Pužar, dr. med. vet. i suvlasnik zagrebačke specijalističke veterinarske prakse @Vet, ostao je šokiran Saintovim fotografijama.

  - Vrlo je jasno da se ovdje radi o izrazito teškom slučaju zanemarivanja. Samo detaljan klinički pregled može pokazati opseg promjena u organizmu koje su nastale uslijed izgladnjivanja i dehidracije. Psu je svakako potrebna hitna pomoć. Čini mi se kako je ovdje riječ o lovačkom psu pasmine istarski gonič, koji prosječno teži oko 18 kilograma, a do ovolikog gubitka težine dovelo je i do nekoliko tjedana sustavnog izgladnjivanja i zanemarivanja. Osim brze i adekvatne veterinarske pomoći, psu su prijeko potrebni i ljudska briga te nježnost kako bi se i emotivno oporavio - objasnio nam je dr. med. vet. Krunoslav Pužar.

   

  Izdvajamo