HAO HAO

'IZNIMNO SMO PONOSNI NA NAŠA DVA MALA RUŽIČASTA ŠKAMPA' Divovska panda na svijet donijela dvoje preslatkih mladunaca i iznenadila osoblje ZOO-a

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.08.2019. u 10:34

A newborn twin panda cub is seen at the Pairi Daiza wildlife park, a zoo and botanical garden in Brugelette, Belgium August 9, 2019. Benoit Bouchez Pairi Daiza/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS

 

U belgijskom zoološkom vrtu Pairi Daiza na svijet su došle dvije bebe divovske pande - ženka i mužjak, prenosi BBC.

Majka Hao Hao i bebe sljedećih nekoliko dana bit će pod budnim okom timaritelja i drugog osoblja koji se žele uvjeriti da se "novopečena" mama pravilno brine o preslatkim mladuncima.

- Iznimno smo ponosni! Dvostruki okot divna je vijest za ovu izvanrednu životinjsku vrstu koja je danas, nažalost, ugrožena - izjavio je Eric Domb, predsjednik i osnivač zoološkog vrta.

Mladunci su na svijet stigli u četvrtak - ženka je pri okotu bila teška 150, a mužjak 160 grama. Zoološki vrt od milja ih zove "ružičastim škampima", jer mališani još nemaju dlake.

Bebe pande u prosjeku su 900 puta manje od majki, navode iz Svjetskog fonda za zaštitu divljih životinja (WWF).

Kako bi se mama Hao Hao odmorila, timaritelji će mladunce naizmjenično stavljati u inkubator i hraniti ih bočicama.

Inače, Hao Hao umjetno je oplođena u travnju ove godine. Prije ovih pandi blizanaca u ZOO vrtu Pairi Daiza okotila je još jedno mladunče.

Prema najnovijim podacima Svjetskog fonda za divljinu, u prirodi je ostalo manje od 2000 pandi.

Kina je prije 30 godina pokrenula međunarodni program za očuvanje divovskih pandi. Međunarodna unija za zaštitu prirode 2016. promijenila je status divovskih pandi iz ugrožene u ranjivu vrstu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo