ODANA DO KRAJA

KUJICA KOD NOVE GRADIŠKE TRI DANA LEŽALA UZ MRTVOG VLASNIKA 'Bila mu je najbolja prijateljica, a to je i pokazala'

 
rotvajlerica Kiryza
 FACEBOOK

Sedam godina stara rotvajlerica Kiryza puna tri dana ležala je uz mrtvo tijelo svoga vlasnika u kući u Šumetlici nadomak Nove Gradiške i čekala pomoć. Kuja je bila gladna i žedna, a po kući je čak jela i mišomor.

A djeca vlasnika žive u Italiji pa su na noge digli institucije nakon što im se otac Florijan K. cijeli dan nije javljao na telefon. S obzirom da policajci zbog psa nisu mogli ući u kuću, a u slučaju da ih napadne bili bi ga primorani upucati, u pomoć su u utorak pozvali Sašu Stojića, predsjednika Udruge Novogradiške njuške, koji je odmah stigao na mjesto događaja.

- Dok sam se vozio prema kući, zvao sam veterinara i pitao ga imaju li pušku za uspavljivanje. Na kraju sam se snašao i ponio sa sobom Sedalin gel za omamljivanje koji sam ugurao u slaninu. Prišao sam kući i vidio kroz prozor čovjeka na podu i kraj njega psa. Malo sam odškrinuo vrata. Kuja me gledala zbunjeno. Ustala je, ali su joj zadnje noge klecale. Tresla se i mahala repom. Zvao sam je imenom i pogladio po glavi, a kad je prestala mahati repom, odmaknuo sam se jer nisam znao njezine namjere.

Međutim, ona se vratila do svoga gazde i opet legla kraj njega. Dao sam joj komad slanine koji je pojela u letu. Nakon 15-ak minuta se omamila. Stavio sam joj brnjicu, iznio je van i umotao u deku jer je već padala noć. Inače, u kući je bilo užasno vruće jer je bila uključena grijalica, a kako je preko dana toplo, možete zamisliti kako je tek bilo u kući - ispričao je za Jutarnji list Saša Stojić. Nakon njega, u trošnu kućicu ušli su policija i mrtvozornik.

FACEBOOK
rotvajlerica Kiryza

Psa su, pak, odvezli u sklonište jer u Hrvatskoj vlasnik trenutno nema rodbinu, međutim, čim prođe cijela situacija s koronavirusom, sin preminulog doći će preuzeti četveronožnog ljubimca jer, kako je rekao Stojiću, "pas je jedino što mu je još ostalo od oca".

- Komunalni redar me sutradan nazvao i rekao da je kuja otrovana. Iskreno, u kući je bilo svega. Baš neuredno... Posvuda sve razbacano, a bivša supruga preminulog pronašla je otrov za miševe i štakore na više mjesta u kući, pa je pas jeo što je našao. Iako sam odaslao apel za pomoć da se psa udomi, javio mi se sin pokojnog gospodina te rekao da će psa zbrinuti njihov prvi susjed do njihova dolaska u Hrvatsku čim se otvore granice.

Pas će u srpnju napuniti osam godina. Pod terapijama je, ima problema s kukovima i neurološki poremećaj te često mokri. Nažalost, kuja nije bila njegovana jer se vlasnik nije mogao adekvatno brinuti o njoj, ali ju je volio i bila mu je sve. Najbolja prijateljica, a to je i pokazala. Vrlo je socijalizirana. Nije lajala ni na koga od nas - zaključio je Stojić čija je Udruga Novogradiške njuške od početka ove godine s ceste spasila više od 80 napuštenih pasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:15