GAZA

LAVOVE, DIKOBRAZE I MAJMUNE STRPALI U KUTIJE I ODVEZLI IH KAMIONOM U JORDAN Konačno okončana agonija životinja u jednom od najgorih ZOO-ova na svijetu

 
 REUTERS

Više od 40 životinja preseljeno je u nedjelju iz zadnjeg ZOO vrta u palestinskoj Gazi, Rafah ZOO-a, a novi su dom pronašli u rezervatu u Jordanu.

Iza njihova spašavanja iz groznih uvjeta stoji organizacija Four Paws, koja je već upozoravala na grozne uvjete u kojima životinje žive, a prikupili su i 150 tisuća potpisa u peticiji kojom traže da se vrt zatvori. Tvrdili su kako se životinje ne hrane dobro, nemaju veterinarsku skrb i ne žive u primjerenim uvjetima, a neke od njih stradale su i u sukobima koji se tamo događaju. Jedine životinje koje su na kraju ostale u Rafahskom zoološkom su ptice.

Uspavali ih

Životinje su uspavane kako bi se prebacile na novu lokaciju, a država Izrael izdala je sve posebne dozvole za njihov transport na mjesto gdje će normalnije živjeti. U zadnjem ZOO-u u Gazi lavovi, majmuni, dikobrazi i druge životinje boravile su u užasnim uvjetima. Kavezi su im bili premaleni, ali nije to sav užas: ove godine su lavici kandže uklonjene običnim vrtnim škarama kako bi se posjetitelji mogli s njom igrati. Samo ove godine uginula su četiri mladunčeta lava, koji su se smrzli.

A truck carrying crates containing animals leaves Gaza after the animals were taken out of a Gaza zoo by FOUR PAWS organization, at Israeli Erez crossing in the northern Gaza Strip April 7, 2019. REUTERS/Mohammed Salem
REUTERS

Tada je vlasnik Fathy Jomaa, kojeg su organizacije i prije prozivale zbog stanja u vrtu, odlučio zatražiti pomoć. Očekivano, rekao im je kako su za uvjete u njegovom zoološkom krive političke okolnosti. Tamošnjim medijima rekao je kako je jako tužan jer ostaje zbog životinja s kojima je proveo 20 godina, a tužni su bili i stanovnici tog područja, kojima je vrt sa zatočenim životinjama koje su živjele u groznim uvjetima bio jedina zabava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:23