SVE IH JE VIŠE

NAJEZDA LJIGAVIH ŠTETOČINA Moskovljani ne mogu izaći s njima na kraj: 'Strašno puno jedu i samo se množe, čak i tu, 15 minuta od Kremlja'

 
 TWITTER

Ogromne narančaste 'beštije' preplavile su Moskvu - upozorili su zgroženi stanovnici ruske prijestolnice nakon što se u njihovu gradu pojavila najezda španjolskih puževa (Arion vulgaris).

Ovaj zloglasni nametnik, koji može narasti do 15-ak centimetara, Europom se proširio iz svojih prirodnih staništa u Španjolskoj i Portugalu, a odgovoran je za masovno pustošenje povrtnjaka, prenosi BBC.

Štoviše, španjolski puž i službeno je svrstan među 100 najgorih invazivnih štetočina u Europi.

- Nevjerojatno puno jedu i stvarno je teško riješiti ih se. Pokušavam se boriti protiv njih, ali oni se samo množe - požalio se lokalnim medijima jedan Moskovljanin.

Najgore je što su se puževi razmnožili i u samom centru ruskog glavnog grada: "Pa oni su na 15-ak minuta od Kremlja!", komentirali su očajni građani.

S obzirom da je španjolski puž hermafrodit, tj. nosi i muške i ženske spolne stanice, može se pariti s bilo kojim partnerom, a jedan puž odjednom može proizvesti i do 400 jaja!

A osim što jede i uništava biljke, također širi biljne parazite te gliste, što može naštetiti i domaćim životinjama te kućnim ljubimcima.

Odrasli španjolski puževi obično ugibaju u jesen nakon razmnožavanja, a vjerojatnost da bi mogli preživjeti oštru rusku zimu je gotovo pa i nemoguća, no to trenutačno Moskovljanima baš i nije neka prevelika utjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:56