INVAZIJA

NAJEZDA REPTILA UŽASNULA FLORIDU Veliki zeleni gušteri došli su kao kućni ljubimci, a sad ih ima na svakom koraku: 'Pobijte ih sve čim ih vidite!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.07.2019. u 18:59

July 2, 2019 - Palm Beach, Florida, U.S. - An iguana sunning next to the lake at the Palm Beach Par 3 Golf Course in Palm Beach.The town may hire an exterminator to get rid of up to 300 iguanas living on and near the golf course, July 2, 2019 in Palm Beach, Florida., Image: 453804606, License: Rights-managed, Restrictions: * Florida Sun Sentinel Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Iguana u Palm Beachu

 

Stanovnici američke savezne države Floride nisu potpuni "tudumi" kad su u pitanju invazivne životinjske vrste.

Prošlo je više od deset godina otkako su svi svjetski mediji prenijeli kako su se u mnogim tamošnjim močvarama udomaćili burmanski pitoni, od kojih su se neki toliko narasli da su počeli napadati čak i aligatore.

Ovog ljeta razmnožila se nova invazivna vrsta reptila, ne toliko opasna ili agresivna, ali potencijalno vrlo štetna. Riječ je o iguanama, velikim zelenim gušterima koji mogu narasti do metar i pol u dužinu, težiti čak devet kilograma, i čije ženke mogu izleći čak 80 jaja godišnje, zbog čega se rapidno množe.

Štoviše, toliko se efikasno razmnožavaju u južnom dijelu Floride da je i državna agencija za zaštitu okoliša uputila apel svim građanima da ih ubiju ako ih vide na svojem posjedu, ali i na 22 područja koja su u državnom vlasništvu. Doduše, nisu precizirali kako bi točno građani trebali "eliminirati" ove guštere.

Iguane ne napadaju ljude, ali zato kopaju duge tunele koji mogu ošteti temelje zgrada, a čak i javne puteve, piše Guardian. Uz to, mogu biti prijenosnici salmonele.

 - Neke zelene iguane izazivaju štetu na infrastrukturi tako što kopaju tunele zbog koji dolazi do erozije i urušavanja nogostupa, temelja, zidova i obala kanala. Također ostavljaju izmet na dokovima, vezanim brodovima, verandama, bazenima i raznim drugim površinama - rekli su iz Agencije za zaštitu okoliša.

Iguane inače ne žive u Sjevernoj, nego u Srednjoj i Južnoj Americi. Kao i burmanski pitoni, na Floridu su dovedeni ili da budu kućni ljubimci (pa su brzo odbačeni), ili su se prikrali uz raznovrsni teret na trgovačkim brodovima, a brzu su se navikli na klimu koja je slična podneblju na kojem inače žive. I dalje je dozvoljeno njihovo držanje kao kućnih ljubimaca, ali nisu zaštićene nikakvim zakonom, osim onog o sprječavanju okrutnosti prema životinjama. 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo