INVAZIJA

NAJEZDA REPTILA UŽASNULA FLORIDU Veliki zeleni gušteri došli su kao kućni ljubimci, a sad ih ima na svakom koraku: 'Pobijte ih sve čim ih vidite!'

 
Iguana u Palm Beachu
 Profimedia, Zuma Press - News

Stanovnici američke savezne države Floride nisu potpuni "tudumi" kad su u pitanju invazivne životinjske vrste.

Prošlo je više od deset godina otkako su svi svjetski mediji prenijeli kako su se u mnogim tamošnjim močvarama udomaćili burmanski pitoni, od kojih su se neki toliko narasli da su počeli napadati čak i aligatore.

Ovog ljeta razmnožila se nova invazivna vrsta reptila, ne toliko opasna ili agresivna, ali potencijalno vrlo štetna. Riječ je o iguanama, velikim zelenim gušterima koji mogu narasti do metar i pol u dužinu, težiti čak devet kilograma, i čije ženke mogu izleći čak 80 jaja godišnje, zbog čega se rapidno množe.

Štoviše, toliko se efikasno razmnožavaju u južnom dijelu Floride da je i državna agencija za zaštitu okoliša uputila apel svim građanima da ih ubiju ako ih vide na svojem posjedu, ali i na 22 područja koja su u državnom vlasništvu. Doduše, nisu precizirali kako bi točno građani trebali "eliminirati" ove guštere.

Iguane ne napadaju ljude, ali zato kopaju duge tunele koji mogu ošteti temelje zgrada, a čak i javne puteve, piše Guardian. Uz to, mogu biti prijenosnici salmonele.

- Neke zelene iguane izazivaju štetu na infrastrukturi tako što kopaju tunele zbog koji dolazi do erozije i urušavanja nogostupa, temelja, zidova i obala kanala. Također ostavljaju izmet na dokovima, vezanim brodovima, verandama, bazenima i raznim drugim površinama - rekli su iz Agencije za zaštitu okoliša.

Iguane inače ne žive u Sjevernoj, nego u Srednjoj i Južnoj Americi. Kao i burmanski pitoni, na Floridu su dovedeni ili da budu kućni ljubimci (pa su brzo odbačeni), ili su se prikrali uz raznovrsni teret na trgovačkim brodovima, a brzu su se navikli na klimu koja je slična podneblju na kojem inače žive. I dalje je dozvoljeno njihovo držanje kao kućnih ljubimaca, ali nisu zaštićene nikakvim zakonom, osim onog o sprječavanju okrutnosti prema životinjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:59