GRICKA ŠTAKORE I PREPELICE

NAJSTARIJI ALIGATOR NA SVIJETU ŽIVI U BEOGRADU Muja je svjedok vremena: Preživio je Drugi svjetski rat, komunizam, raspad SFRJ, Miloševića...

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 16.08.2018. u 11:39

 • Marko Djurica / Reuters

  Aligator Muja u zanosu konzumacije obroka

   

  Američki aligator Muja za kojega se vjeruje da je najstariji živući pripadnik svoje vrste, još uvijek je dobrog zdravlja i apetita u 80. godini i udobno živi u beogradskom zoološkom vrtu gdje je stigao prije Drugog svjetskog rata.

  Naraštaji Beograđana i brojni turisti pristižu u tamošnji ZOO baš zbog Muje, kojega mogu vidjeti kako gricka štakore i prepelice. Pokretljivost mu se tijekom godina smanjila pa ponekad i promaši svoju metu.

  Jedini zdravstveni problem koji je američkog aligatora dosad mučio bila je gangrena, zbog koje su mu 2012. godine morali amputirati desnu prednju kandžu.

  Marko Djurica / Reuters

  Aligator Muja

   

  "Dobrog je zdravlja, nema problema s prehranom i u dobroj je formi za svoje godine. Nadamo se da će ostati u takvom stanju još godinama”, rekao je direktor ZOO-a Srboljub Aleksić.

  Muja je stigao u Beograd iz Njemačke još 1937. godine, a u novinskom članku objavljenom prilikom njegova dolaska pisalo je da je tada imao dvije godine.

  Marko Djurica / Reuters

  Aligator Muja u lovu na obrok

   

  Najstariji američki aligator preživio je dva bombardiranja Beograda, njemačko 1941. godine, a zatim i savezničko 1944., kada je izgubljena službena dokumentacija o njegovom premještaju.

  Izdvajamo