NEIZVJESNA SUDBINA

NEOPREZNI KOSAC LANETU ODSJEKAO NOGE Udruga za zaštitu divljih životinja apelira: 'Pregledajte teren i napravite buku, jer ozljede su strašne'

 
 FACEBOOK

Sezona košnje diljem Hrvatske u punom je jeku, no čini se kako su se pojedinci, nažalost, oglušili na brojna upozorenja Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP, koja je apelirala na oprez zbog mladunaca životinja koji se često skrivaju u visokoj travi.

Tako je Aleksandra Hampamer, voditeljica Azila "Prijatelji" Čakovec (Udruga za zaštitu životinja), u srijedu primila šokantan telefonski poziv. Naime, gospođa koja je iz čakovečkog azila svojedobno udomila psa, javila joj je kako je u polju pronašla maleno lane kojemu je netko prilikom košnje odsjekao obje zadnje noge.

- Pa dobro, zar je toliko teško zvoniti kako su to radili nekad? Veterinare smo digli s dežurstva, struka će odraditi svoje, ali što poslije - pita se Hampamer.

U komentarima se javila i dr. vet. med. Ingeborg Bata iz Udruge za zaštitu divljih životinja Association for Wild Animals Protection (AWAP).

- Ovo je svakodnevica, nije pretjerivanje, stalno nas zovu... Povrede su u 90 posto slučajeva strašne: odrezana jedna ili više nogu. Seljaci jako dobro znaju da su sad srne s mladima u poljima. I znaju da mama pobjegne, a lane se stisne uz pod i ostane u travi...

Prije sto godina znali su što treba raditi, no lijenost je uzela maha. I indolencija. Oni koji posijeku, u 90 posto slučajeva ne pobrinu se za lane. Netko naleti, najčešće šetači pasa i za njih počinje noćna mora. Lovci se u 99 posto slučajeva ne upuštaju u odhranu i sanaciju. Oni hrane samo zimi, prihranjuju ih za odstrel - napisala je Ingeborg Bata.

Stoga nije na odmet još jednom ponoviti AWAP-ov apel kako se ovakve teške nesreće ne bi opet dogodile:

- Molimo vas za oprez pri košnji. Svake godine, u ovo vrijeme, prilikom košenja livada i okućnica, stradavaju brojne životinje, posebno divlji zečevi i lanad, koja se voli skrivati u travi, zatim ježevi, zmije te bebe raznih vrsta ptica koje se gnijezde na tlu.

Ponovno apeliramo - budite oprezniji i prije košenja dobro pregledajte teren, napravite buku i prošećite se područjem koje ćete kositi. Gledajte dobro, jer se životinje pritaje u travi, kako bi se sakrile i zaštitile, a onda, ako je kosac neoprezan, teško stradavaju.

Nažalost, ozljede koje pritom zadobiju često su smrtonosne, a ako ozlijeđeni mladunci i prežive te se oporave, doživotno ostaju teški invalidi te imaju slabe ili gotovo nikakve šanse za preživljavanje u prirodi - poručili su iz Udruge za zaštitu divljih životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:22