Veliko da ne povjeruješ

NEŠTO JE DIVLJE U ZRAKU! U Životinjski kutak dolazi divovski afrički puž iz Zoološkog vrta grada Zagreba

Ovu srijedu, 15. veljače, u goste u Životinjski kutak (Vlaška 105) dolazi divovski afrički puž. Posjetitelji će između 10 i 20 sati moći saznati brojne zanimljivosti i informacije o ovoj golemoj vrsti puža.

Afrički divovski puž potječe s obalnih područja istočne Afrike. Za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta hiberniraju u mekom tlu. Invazivna su vrsta diljem svijeta te uzrokuju velik gubitak usjeva za poljoprivrednike. Imaju jako osjetilo njuha koje im pomaže u pronalaženju vrtnih usjeva i drugih biljnih izvora. Doživi starost od pet godina te iako zbog svojih prehrambenih navika pomaže u razlaganju i kruženju tvari u prirodi koje potječu od raspadnutog biljnog materijala, bitno je istaknuti da je riječ o invazivnoj vrsti jer u dijelovima svijeta gdje izvorno ne živi napada poljoprivredne usjeve uzrokujući velike štete.

Mogu narasti do 30 cm te nemaju osjet sluha. Kućica im može narasti do 18 centimetara u dužinu, sa promjerom 9 centimetara kod najvećih primjeraka. Aktivni su noću, dok se tijekom dana često zakapaju u tlo, kako bi ostali skriveni od grabežljivaca. Kako bi zadržali i uštedjeli vodu za sušnih doba, zabarikariraju se u svoju kućicu.

U Životinjskom kutku se također može doznati kako postupiti kada netko maltretira životinje, koga zvati kada se pronađe divlja životinja, gdje smjestiti ljubimca kada se ide na put, ali i gdje postoje plaže na koje se smije povesti i ljubimca.

Gotovo svaki dan u Kutku je atraktivan program pa je tako svaka srijeda - Divlja srijeda. Tada se u kutku nalaze egzotične životinje o kojima posjetitelji mogu saznati mnogo zanimljivih informacija, a neke od životinja mogu i držati u rukama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:16