ZA SVAKU OSUDU

NJEMAČKA NA UDARU DRUŠTVA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA Naredili lovcima da ubiju bizona, prvog koji se na tom području pojavio u posljednih 250 godina

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 22.09.2017. u 18:31

 • Ilustracija / Profimedia, Huber images

  Slučajni prolaznik u srijedu je kraj rijeke Odre u blizini njemačkog grada Lebus, na samoj granici s Poljskom, uočio europskog bizona.

  Samo dan poslije, vlasti su odlučile da inače zakonom zaštićena životinja predstavlja opasnost za mještane i odmah su naredile njezin odstrijel. Bizona su ubila dva lokalna lovca, a društvo za zaštitu životinja The World Wildlife Fund podignulo je tužbu protiv nadležnih gradskih institucija jer su, kažu, likvidirale ugroženu vrstu, prenosi Daily Mail.

  - Nakon više od 250 godina u Njemačkoj se napokon pojavi živući primjerak divljeg bizona i što mi napravimo? Hladnokrvno ga ubijemo - zgrožen je Chris Heinrich iz organizacije World Wildlife Fund.

  Inače, europski bizoni uopće nisu opasni za ljude, dapače, njih na stotine mirno žive u susjednoj Poljskoj.

  Ovaj lovački incident osudio je i brandenburško ministarstvo zaštite okoliša: "Ako su već mislili da bi životinja mogla ugroziti lokalno stanovništvo, vlasti su problem trebale riješiti sredstvom za omamljivanje".

   

  Izdvajamo