SREBRNI LJEPOTAN

ODLAZI NA MASAŽE I U SOLARIJ, ZA NJEGA SE BRINE NIZ LJUDI... Skupocjeni konj u Zagrebu: 'Pravo je čudo da je vlasnik otkrio koliko traži za njega!'

zaloznik luka zagreb 30082018 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec

 

Srebrni ljepotan Issini Van Gerhoeven deset je godina star belgijski toplokrvnjak. Impozantni pastuh visok je 175 centimetara, težak oko 650 kilograma i trenutačno je u naponu snage. Blagog je karaktera, nježan, poslušan i, kako u šali kaže Luka Založnik, 33-godišnji Slovenac koji ga jaše, pomalo “gay”. Njegov je otac Cassini, otac i nekolicine olimpijskih pobjednika, a djed s majčine strane Pandora, konj jednako ekskluzivnog podrijetla kao i svi mužjaci iz Issinijeve loze, pet generacija unatrag.

Mažen i pažen

Issini redovito odlazi na masaže i u solarij, kupa se barem jednom dnevno, a ima i cijeli niz ljudi koji se brinu da mu baš ništa ne nedostaje. A da Issini bude mažen, pažen, sretan i zadovoljan, prilično je važno jer, naime, vrijedi milijun eura.

- Pravo je čudo da je vlasnik htio otkriti koliko traži za njega. Cijene ovakvih konja obično nisu javni podatak, tako skupe životinje kupuju se gotovo isključivo na aukcijama, a njihovi se vlasnici ne eksponiraju - objasnila mi je Ninna Lara Vidaković iz Organizacijskog odbora 50. Balkanskog prvenstva u preponskom jahanju, koje se ove godine, prvi put nakon 2011., održava u Hrvatskoj. I sama nekadašnja jahačica, provela nas je zagrebačkim hipodromom na kojem trenutačno boravi dvjestotinjak grla i nešto više od 180 jahača koji se natječu na jubilarnom izdanju Prvenstva, koje, osim Hrvata kojih je čak 33, okup­lja preponaše iz Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije, Rumunjske, Bugarske, Turske, Albanije i Grčke.

Elitna disciplina

Hodajući do “makedonske štale”, prošli smo kraj cijelog niza veličanstvenih životinja; sivih, crnih, smeđih, manjih i većih, uredno podšišanih griva i repova, s pletenicama i minijaturnim punđicama koje se spuštaju od pravilnih, oštro uvis postavljenih ušiju pa sve do kraja linije grive.

- Ne bi li svi konji trebali biti barem slične veličine? Čini mi se da su i jahači prilično neujednačeni - upitam, ne uspijevajući skinuti pogled sa životinja koje me okružuju. Primjećujem da neki od konja uzvraćaju pogled i proučavaju nas svojim ogromnim blagim očima.

- Ne, ne, to je samo u galopskoj disciplini. Kod preponaša je važnija sinergija jahača i konja nego njihove pojedinačne karakteristike; kaže se da su konj i jahač postigli neki rezultat, a ne samo jahač ili samo konj - objašnjava mi nekadašnja jahačica te dodaje da za ovu disciplinu nije bitno ni je li konj uškopljen ili nije, je li pastuh ili kobila. Jednako tako, ovo je jedina sportska disciplina u kojoj se muškarci i žene natječu zajedno.

zaloznik luka zagreb 30082018 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec
 

Ova elitna disciplina nastala je u 18. stoljeću u Velikoj Britaniji, kada su doneseni parlamentarni akti o ograđivanju javnih i privatnih posjeda. Tada su lovci, da bi mogli nastavili loviti lisice, morali početi preskakati ograde, a već 1912. preponsko jahanje postalo je olimpijski sport. Natječe se u nekoliko kategorija, koje se razlikuju po godištu jahača (ili konja), licencama jahača, načinu suđenja i visini prepona koje se preskaču. Preskače se deset do 13 prepreka u skakalištu, a boduju se brzina i količina (ne)srušenih prepreka.

S obzirom na to da je preponsko jahanje zapravo timski sport, konju i jahaču, baš kao i svakoj drugoj ekipi, potrebno je vrijeme da se uigraju. Tako se, primjerice, Luka i Issini zajedno natječu posljednjih godinu dana, a Luka kaže da će tek za godinu, dvije postizati najbolje rezultate. Tada će Issiniju biti između 11 i 12 godina i sve do svoje 16. ili 17. godine bit će u vrhunskoj formi. Kada prođe njegov natjecateljski “prozor”, Issini će starost dočekati negdje na nekoj livadi, u nekom klubu klinci će na njemu raditi svoje prve skokove ili će ga, pak, svako toliko netko doći istrčati, a on će u međuvremenu guštati u nepreglednim količinama trave, mrkve, jabuka i drugim konjskim poslasticama. I tjelesnim užicima.

Genetski materijal

- Issini ima vrhunski genetski materijal, već sada njegovo sjeme košta tisuću eura po ‘porciji’ - objašnjava Luka Založnik, inače trostruki balkanski i deveterostruki prvak Slovenije, koji je nedavno na Mediteranskim igrama završio kao šesti u svojoj kategoriji, usput me uvjeravajući da pri “ekstrakciji” sperme i pastuhu bude zabavno.

Ovaj je sport u Hrvatskoj još “mali”, a takav će vjerojatno i ostati jer je, za ozbiljno bavljenje jahanjem, potreban velik novac.

- Smještaj za konja mjesečno košta nekoliko tisuća kuna, a ako uzmeš u obzir da samo krema protiv parazita košta dvjestotinjak kuna, možeš zamisliti koliko stoji sve ostalo. Tu su veterinari, masaže, terapije, prehrana... - objašnjava Ninna Lara Vidaković te dodaje da je k tome, za neko ozbiljnije bavljenje jahanjem, potrebno imati i vlastitog konja jer ovi u klupskom vlasništvu obično nisu dovoljni, niti su to, zapravo, konji za ozbiljna natjecanja. Ima iznimaka, naravno, kao što je Batida De Coco Z, 15-godišnjakinja u vlasništvu zagrebačkog kluba Karoca, koja je u posljednje četiri godine pobijedila na sedamdesetak utakmica. To je daleko najskuplji konj u vlasništvu tog kluba, a ako Batidu poželite za vlastitu staju, za to ćete morati izdvojiti 400 do 500 tisuća eura. Taj ćete novac, k tome, vrlo teško vratiti jer su i fondovi nagrada u preponskom jahanju mnogo skromniji nego na trkama. Osim ako, naravno, ne osvojite neki od najvećih svjetskih turnira, kao što je Spruce Meadows u Kanadi, gdje pobjednik kući odnosi nevjerojatnih milijun dolara.

zaloznik luka zagreb 30082018 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec
 

Balkanska krema

Osim što toliko vrijedi, Issini i izgleda kao milijun dolara. Tek kad mu priđete zaista blizu, osvijestite njegovu veličinu, uočite brižno obrijanu dlaku (konjima je, naime, baš kao i ljudima, vruće pod “kosom”), ulaštena kopita koja se, premazana mašću za njegu, ljeskaju na suncu i čvrste, kao nacrtane mišiće koji sjaje poprskani specijalnim lakom za dlaku (za kobile šminkerice postoji i verzija sa šljokicama).

Danas je posljednji natjecateljski dan prvenstva, a na rasporedu su finalne utakmice. Ako požurite, imat ćete priliku gledati kako skače balkanski crème de la crème, među kojim i - osim ako nešto jako ne pođe po zlu - Issinija i Luku, najskuplji, a bude li malo sreće, i najuspješniji par na Balkanu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo