ČUDO U AMAZONIJI

OTKRIVENE DVIJE NOVE I JOŠ MOĆNIJE VRSTE ELEKTRIČNE JEGULJE Mogu isporučiti trzaj od 860 volti, što je čini najjačim generatorom bioelektričnosti

električna jegulja
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Zahvaljujući DNK analizi, u slivu rijeke Amazone otkrivene su dvije potpuno nove vrste električne jegulje, objavio je The Guardian.

- Raznolikost amazonske prašume apsolutno je nevjerojatna i čarobna, baš zašto je neizmjerno važno zaštititi spomenuto stanište od krčenja šuma, sječe i potencijalnih požara...

Iako je ljudski utjecaj na amazonsku prašumu u posljednjih 50 godina sve veći, sretni smo što ondje i dalje možemo otkriti divovske ribe poput ovih novih vrsta električnih jegulja - izjavio je glavni istraživač i zoolog C David de Santana.

- Ovo istraživanje ukazuje na to da ogromna količina životinjskih vrsta još čeka svoje otkrivanje u amazonskoj prašumi, a mnoge od njih mogle bi pomoći u izlječenju nekih bolesti ili potaknuti tehnološke inovacije - dodao je.

Inače, upravo je električna jegulja svojedobno poslužila kao inspiracija za dizajn prve električne baterije. Njihova fiziologija također je pružila osnovu za razvoj liječenja neurodegenerativnih bolesti, a pomogla je i u stvaranju hidrogelnih baterija koje se mogu koristiti za napajanje medicinskih implantata.

Stoljećima se vjerovalo kako u regiji Velike Amazonije koja obuhvaća dijelove Brazila, Surinama i Gvajane zapravo postoji samo jedna vrsta jegulje (Electrophorus electricus), no najnovija studija pokazala je da na spomenutom području žive još dvije i moćnije vrste - Electrophorus voltai i Electrophorus varii.

- Electrophorus voltai sposoban je isporučiti trzaj od 860 volti, puno više od prethodno zabilježenih 650 iz električnih jegulja, što ovu novu vrstu čini najjačim poznatim generatorom bioelektričnosti - objasnili su stručnjaci.

Otkrili su i kako svaka od tri spomenute vrste ima jasno definirano stanište - E. electricus živi u Gvajani, E. voltai u Brazilu, a E. varii uglavnom nastanjuje sporo tekuće nizinske vode sliva Amazonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:50