SVI GA ŽELE

'OVO JE ARMANDO, LEWIS HAMILTON MEĐU GOLUBOVIMA' Kako je jedna ptica na dražbi prodana za iznos koji prosječan Hrvat ne zaradi tijekom radnog vijeka

 
Golub Armando
 Screenshot: YouTube

Nema ni jednu kilu, bliži se penziji, ali je i dalje brz kao vjetar i košta više od LaFerrarija. Golub za utrkivanje Armando prodan je na dražbi za čak 1.252.000 eura, čime je srušio rekord za najskupljeg goluba za frapantnih 850.000 eura, piše Guardian.

Armanda je prodao belgijski uzgajivač golubova Joël Verschoot (63) iz gradića Ingelmunstera koji je znao da njegov golub puno vrijedi, ali nije ni sanjao da će dosegnuti takvu cijenu.

- Armando je bio rođen da bude šampion, ali čak je i mene zatekao ovakav interes za njega. Prije aukcije su mi dva Kineza rekla da apsolutno žele Armanda. Ali ovo nisam očekivao. Ovo je kruna svih mojih godina u sportu s golubovima, pravi šlag na tortu.

Dražba na kojoj je Armando prodan za cijenu penthousea održana je putem interneta, a trajala je puna dva tjedna. Napeta je bila do zadnjeg sata u kojem je jedan licitator, pod nazivom "XDDPO" prvo podigao ponudu za 100.000 eura, da bi drugi, pod imenom "Champ Team" na kraju ponudio 2000 eura više.

Dražba je konačno završila u nedjelju poslijepodne, a Armando je s postignutom cijenom od 1.252.000 eura uništio prijašnji rekord za najskupljeg goluba. Naime, prije dvije godine je Verschoot prodao golubicu Nadine za 400.000 eura, koliko je za nju platio kineski tajkun Xing Wei.

Unosan hobi

Megauspješni Verschoot godinama je radio kao voditelj klaonice, a nakon što je otišao u penziju u potpunosti se posvetio svojem hobiju - uzgajanju trkaćih golubova. Tvrdi da svaku od 500-tinjak ptica, koliko ih ima, zna po imenu, a dnevno s njima radi i po 12 sati.

- To znači deset sati rada dnevno s golubovima i dva sata administrativnih poslova navečer. A sada sam u dva tjedna od svojeg hobija zaradio više novaca nego u 40 godina u klaonici.

Verschoot se itekako ponosi svojim jatom super brzih golubova za koje tvrdi da lakoćom lete i po nevremenu, a kad je dan topao i sunčan pretvaraju se u prave ubojice. No, čak i među takvim rasnim primjercima Armando je bio poseban.

- Lani i preklani bio je najbrži u Belgiji, a 2018. bio je i najbrži golub Europe. A već je prije tri godine bilo jasno da će dosegnuti sam vrh - rekao je Verschoot za Armanda, kojeg u Kini uskoro čeka parenje s vrlo skupom i probranom golubicom.

Ono što Armanda izdvaja od ostalih golubova je izniman smisao za orijentaciju i zavidna snaga u krilima, zbog čega ga je francuski obožavatelj golubova Fred Vencaillie prozvao "Lewisom Hamiltonom među golubovima" netom prije aukcije, piše Guardian.

Kinezi digli cijene

Što se tiče njegova dosadašnjeg gazde, on ne misli puno toga promijeniti u svojem životu, iako mu je na račun sjelo bogatstvo. Kako kaže, nije isplanirao ništa specijalnog na što će potrošiti novac.

Inače, samo tržište golubova procvjetalo je zadnjih godina zbog velikog interesa nekolicine kineskih entuzijasta koji za pernate bolide plaćaju visoke svote novca. A da im to nije samo zabava, pokazuje i presuda iz prošle godine kojom su dva vlasnika golubova, koji se profesionalno bave utrkama, osuđeni na tri godine zatvora zbog varanja u 750 kilometara dugoj utrci. Ako se pitate kako su varali - ukrcali su golubove na hiperbrzi vlak (koji na neki nekim dionicama u Kini može voziti i brže od 300 km/h) kako bi prije stigli do cilja.

Zbog pobjede na utrci tada su osvojili nagradu od 140.000 eura, ali nakon što je prevara otkrivena završili su iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:32