SLUČAJEVI U NIZOZEMSKOJ

PAS I TRI MAČKE ZARAŽENI KORONAVIRUSOM 'Pacijenti s Covidom-19 trebali bi izbjegavati kontakt sa svojim kućnim ljubimcima'

Ilustracija
 Anadolu Agency via AFP

Pas i tri mačke u Nizozemskoj zaraženi su koronavirusom, rekle su vlasti u petak, što su prvi potvrđeni slučajevi u zemlji koji uključuju kućne ljubimce.

Psa je navodno zarazio njegov vlasnik, rekla je ministrica poljoprivrede Carola Schouten.

"Važno je da vlasnici kućnih ljubimaca slijede ovaj savjet: pacijenti s Covidom-19 trebali bi iz mjera opreza izbjegavati kontakt sa svojim životinjama", Schouten je rekla u pismu upućenom parlamentu.

"Bolesne životinje koje pripadaju ljudima s Covidom-19 trebale bi boraviti unutra što je moguće više."

I druge zaraze životinja povremeno su prijavljivane u svijetu tijekom trenutne pandemije. Nizozemski Nacionalni institut za zdravlje kaže da postoji mali rizik da životinja zarazi čovjeka.

Prošli mjesec saznalo se da je određeni broj kuna na farmi na jugu Nizozemske zaražen koronavirusom.

Schouten je rekla da je 11 mačaka koje su živjele u blizini farme testirano i da je kod tri otkriveno da su razvile antitijela na virus, što znači da su ga već imale. Nijedna trenutno nije pozitivna.

Pas je opisan kao 8-godišnji američki buldog čiji je vlasnik imao Covid-19. Pas je uspavan 30. travnja zbog ozbiljnih problema s disanjem.

Iako je testiran pozitivno, nije potvrđeno je li koronavirus uzrokovao probleme s disanjem kod psa ili neka druga bolest.

U veljači je pas, čiji je vlasnik iz Hong Konga imao koronavirus, testiran "blago pozitivno" na virus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:36