STRAŠAN SLUČAJ MUČENJA

POLICIJA ISTRAŽUJE SMRT BONA, IZGLADNJELOG PSA ČIJA JE SUDBINA RASPLAKALA HRVATSKU Volonteri u šoku: 'Bio je toliko izmučen da je jeo zemlju i granje'

 
 Melita Sablić Romac / Facebook

Svjedoci smo ovih dana jednog od najtežih slučaja zlostavljanja životinje u Hrvatskoj, barem onog koji je otkriven. Pas u tipu posavskog goniča pronađen je u selu Otišić nedaleko od grada Vrlike. Stanje u kojem je pronađen teško je opisati, no zato slike govore za sebe. Kost i koža bio bi najbolji opis jer, kako je kasnije potvrdila veterinarka koja ga je zaprimila, pas od izgladnjelosti nije imao više mišića, čak ni žvačne mišiće pa su ga morali nahraniti iz ruke jer nije imao snage ni jesti.

Pas je dobio ime Bono, no unatoč naporima veterinara, nije mu bilo spasa. Kad je primljen iz usta mu je ispadalo smeće, trava, grančice, zemlja... On se tako prehranjivao. Iz nosa mu je sa slinom curila zemlja... Unatoč svemu, nije bio agresivan, spasiteljima je lizao ruke. Uginuo je u ponedjeljak poslijepodne.

U utorak je na profilu sinjske volonterke, koja je bila jedna od onih koje su prve pomogle Bonu i prevele ga u veterinarsku ambulantu Likomed u Sinju, objavljeno da se nudi novčana nagrada od 10.000 kuna osobi koja pruži informaciju o vlasniku.

Saša Jadrijević Tomas / Slobodna Dalmacija

Saša Jadrijević Tomas / Slobodna Dalmacija

- Nagrada 10.000 kn za onog tko ima informaciju čiji je Bono bio. Znam da znate pa se nadam da će Vas i nagrada motivirati na ono što bi bila dužnost nas građana. Anonimnost zagarantirana - napisala je Melita Sablić Romac. U razgovoru nam je otkrila da iza akcije ne stoji udruga niti organizacija.

- Napravila sam uslugu na svom profilu jer se javio gospodin koji želi znati tko je vlasnik i koji bi sam poduzeo pravne korake protiv osobe koja je tako zanemarila psa. Stalno mi u inbox stižu ponude da se povisi nagrada. Ako se javi netko tko zna ime vlasnika, razgovor će se obaviti u četiri oka i novac će ići toj osobi - rekla je.

Osim sinjskih volontera na dojavu o pronađenom izgladnjelom psu izašao je i volonter pokreta Levijatan. Od Jasminke Herceg iz pokreta Levijatan doznajemo da daju sve od sebe kako bi se otkrila odgovorna osoba. Međutim, s novčanom nagradom nemaju veze, jer im je, kako kaže, 'jako važno da stvari nisu anonimne, važno nam je da se točno sve zna'.

Protiv nepoznatog počinitelja podignuta je kaznena prijava, a na teren su izašli veterinarska inspekcija i policija.

- U svojoj karijeri nisam imala ovakav slučaj. Svašta sam vidjela, ali ovo zaista ne. Pas doslovce na sebi nema mišićja, čak nema ni žvačnih mišića. Moramo ga hraniti iz ruke jer nema snage uzimati hranu iz zdjelice. Prestrašna slika. Ne mogu točno reći što je bilo sa psom, ali da je bio lutalica, ne bi ovako izgledao jer bi se prehranjivao ostacima iz kontejnera ili bi se približio kućama. Vidjela sam dosta pasa koji su bili iscrpljeni i pothranjeni, ali na ovakav stupanj ja i moji kolege nismo još naišli. Postoji mogućnost da je pas bio zavezan ili u boksu i izgladnjivan, dakle ostavljen, a onda je jednostavno pušten na neku livadu da ugine. Ovo je takav stupanj kaheksije, dakle gubitka tjelesne težine, atrofije mišića, iscrpljenosti, stresa i patnje da ne znam hoće li se Bono, kako smo ga prozvali, izvući - rekla je veterinarka Vesna Boban za Slobodnu Dalmaciju kada joj je dovezen pas.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske potvrdili su nam da se istraga provodi te da se utvrđuje postoje li elementi kaznenog djela zlostavljanja životinja. Surađuju s veterinarskom inspekcijom i utvrđuju okolnosti oko smrti životinje, te će poduzeti potrebne daljnje korake ukoliko se utvrde elementi kaznenog djela. Izuzet je uzorak uzet za bjesnoću i dostavljen veterinarskom institutu u Splitu radi daljnje analize.

Volonteri koji su brinuli ovih dana o psu u velikom su šoku i teško im je i komentirati slučaj.

- Volonteri i veterinari dežurali su cijele noći ovog vikenda. Ali nažalost pas je bio toliko izmučen, jeo je zemlju i granje. Svaka čast sinjskoj ekipi iz veterinarske stanice Likomed, trudili su se povratiti ga, ali... Ovdje ima posla za policiju i veterinarsku inspekciju jer ako je netko namjerno izgladnjivao psa taj mora odgovarati - rekla je Melita kojoj je nesretni pas izdahnuo na rukama dok ga je u njegovim posljednjim trenucima držala za šapicu.

Ministarstvo poljoprivrede: 'Utvrđujemo zbog čega je uginuo, a kaznena prijava će se podnijeti jer pas nije bio označen'

Iz nadležnog Ministarstva poljoprivrede nismo dobili traženi odgovor vezan uz detalje DNK analize, no potvrdili su nam da se nadzor provodi. Na kraju postupka odlučit će se o daljnjim koracima.

'Veterinarska inspekcija izvršila je nadzor i pokrenula postupak u kojem će utvrditi kako je i zbog čega uginuo napušteni pas. Podnijet će se kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja, obzirom da pas nije bio označen, pa se ne može utvrditi njegov vlasnik.

Svi psi u RH moraju biti označeni, a Ministarstvo poljoprivrede vodi registar označenih pasa. Na području Splitsko-dalmatinske županije u 2018. godini registrirano je 16.470 pasa, a prvi puta označenih pasa bilo je 2.218, dok na području Grada Sinja imamo registrirano 811 pasa, a od toga je prvi puta označeno 220 pasa.

Republika Hrvatska je jedna od rijetkih država u EU koja je propisala obvezno označavanje svih pasa starijih od 90 dana te jedna od rijetkih država koja ima od 2004. godine centraliziranu bazu podataka.

Za zanemarivanje životinja (zdravlje, smještaj, ishrana i njega) propisana je kazna od 15,000 kn do 30,000 kn za fizičku osobu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:39