KAO NIJEMCI I POLJACI

Porez na pse državi bi donio 35 milijuna eura

Poljska na svakog psa vlasnicima godišnje udara po 100 eura poreza, a vlasnike pasa oporezuje se još u Njemačkoj i Švicarskoj
 Marija Mihic / Cropix

Samo bi se od vlasnika pasa u Hrvatskoj godišnje moglo ubrati najmanje 35 milijuna eura, ili 252 milijuna kuna, kada bi se svaku životinju oporezivalo sa stotinu eura. Prema nekim procjenama, u zemlji je registrirano oko 350 tisuća pasa, a kada bi se poradilo na tome da svaki pas bude čipiran i cijepljen, taj bi broj mogao biti i puno veći, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, Poljska na svakog psa vlasnicima godišnje udara po 100 eura poreza, a prema podacima o poreznim sustavima zemalja u svijetu s portala našeg Ministarstva vanjskih poslova, vlasnike pasa oporezuje se još u Njemačkoj i Švicarskoj. Osim toga, porez na pse nije nepoznanica ni u Kaliforniji ili Massachusettsu.

Rastu davanja za aute

Uz porez na pse, samo bi se od vlasnika automobila moglo godišnje ubrati najmanje 600 milijuna kuna, što je više od svote koju su u 2008. godini lokalne vlasti uprihodile od kompletnog poreza na imovinu.

U zemlji je dva milijuna automobila, a svaki drugi je stariji od 10 godina i prema sadašnjim propisima ne spada u oporezivu imovinu. Kad bi se od milijun preostalih vlasnika godišnje umjesto sadašnjih od 200 do 1500 kuna uzelo po 600 kuna, eto 600 milijuna kuna.

A manevarskog prostora ima još, pogotovo što se sada automobili oporezuju ovisno o starosti i snazi motora, a razmišlja se da bi se kao osnovica mogla uzimati vrijednost vozila. To su samo neke promjene kojim bi nas dogodine mogla usrećiti Vlada, a tko zna kakvi nam se još spremaju novi postoci, iznosi i osnovice.

Više pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:18