Dobra praksa

PRAVO NA BOLOVANJE U SLUČAJU BOLESTI KUĆNOG LJUBIMCA Banka na Novom Zelandu brine za životinje svojih zaposlenika

Upravni odbor ANZ Bank New Zealand koja zapošljava 7.000 ljudi ovih je dana donio odluku kojom svojim zaposlenicima omogućuje da idu na bolovanje kada se razboli njihov kućni ljubimac. Vlasnici kućnih ljubimaca mogu uz potvrdu od veterinara, otvoriti bolovanje, kao što to čine roditelji kada im se razboli dijete.

Zanimljivo je i to da ova banka nije jedina u svijetu i da ovakav način poticanja lojalnosti kod zaposlenih postaje sve češći. Na brojnim svjetskim forumima o kućnim ljubimcima zaposlenici tvrde da su zbog bolesti ljubimca mogli uzeti plaćene slobodne dane i po nekoliko tjedana!

"Svatko bi trebao imati ovakve uvijete na radnom mjestu. Mi smo se odlučili na ovakav korak kako bismo potakli lojalnost kod naših radnika i kako bi oni shvatili da mi brinemo i o njihovim najbližima", istaknula je glasnogovornica ANZ banke Sonia Bell te naglasila da radnici moraju biti zadovoljni kako bi bili produktivni i moraju uspješno izbalansirati svoj privatni i poslovni život.

Ova praksa je rasprostranjena i u Velikoj Britaniji gde se pokazala kao vrlo dobra, budući da su radnici zahvalni poslodavcu koji im omogućuje da brinu o svojim ljubimcima kao članovima obitelji.

Radnici imaju pravo na slobodne dane čak i kada nabave novog kućnog ljubimca kako bi se životinja što bolje i brže prilagodila novoj sredini u kojoj živi.

Iako biste možda pomislili da ovu pogodnost zaposlenici nemilice zloupotrebljavaju to doista nije tako. Naime, za sada je takvo bolovanje iz opravdanih razloga uzelo troje radnika - iako ANZ banka zapošljava nekoliko tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 09:26