POMOĆ NA MORU

'SATIMA JE RANJENA PLUTALA NA MORU, DRUGA JE UGINULA' Ronioci spasili glavatu želvu: Ozlijeđena ljepotica s Korčule sada kreće na dugi put do oporavka

 
Glavata želva koja je izvučena iz mora u Veloj Luci
 Anđela Šćepanović / Hanza Media

U Veloj Luci na otoku Korčuli u ponedjeljak je spašena glavata želva koja je ušla duboko u zaljev i zbog dezorijentiranosti i slabosti neko vrijeme plivala ispred rive.

Nakon sto je na Facebooku objavljena snimka glavate želve koja je plutala na području Bad, tj. na području gdje se trenutno nalazi gradilište Luke nautičkog turizma, članovi Društva sportskih ribolovaca i ronioca Zubatac su odmah krenuli u provjeru da vide u kakvom je uopće stanju glavata želva.

- Obavijestila sam tajnicu DSRR Zubaca, krenuli smo u akciju traženja, a sve prema uputama veterinara Sergeja Vilovića iz Korčule. Pridružili su nam se još neki članovi Zubaca. Ustanovljeno je da je životinja ozlijeđena, pa smo je izvadili, utoplili i pripremili za put. Sutra će biti stavljena na trajekt za Split, tamo dočekana i dalje ide u Centar za oporavak morskih kornjača u Pulu. Koliko sam čula od ljudi, ona je već ujutro tamo plivala, kako je došla nemamo pojma. Na njoj se vide neke ozljede, ali još uvik je živa i nadamo se da će preživjeti - rekla je za Morski.hr Anđela Šćepanović, članica DSRR Zubatac.

Inače, na Korčuli je pronađena još jedna želva, ali nažalost nije bila živa.

Glavate želve žive u sva tri svjetska oceana i Sredozemnom moru te u prosjeku dožive između 47 i 67 godina. Odrasli primjerci dosegnu težinu od 135 kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:58