POLICIJA TRAGA ZA ZLOSTAVLJAČEM

SPLIT U STRAHU OD MANIJAKA SA ZRAČNOM PUŠKOM 'Mačak je bio krvav s rupom u glavi, a ovo nije izolirani slučaj. To spada u domenu psihijatrije'

 
 Slobodna Dalmacija

Ogroman šok doživjela je Splićanka kada je shvatila da je Micu, njenog jednogodišnjeg mačka, netko pogodio zračnom puškom u glavu početkom ovoga tjedna. Kućni ljubimac na sreću je preživio, no malo ga je dijelilo od sigurne smrti kada je u vlastitom ograđenom dvorištu u Hercegovačkoj ulici, upucan u kasnim noćnim satima, piše Slobodna Dalmacija.

Vlasnica ga je pronašla sklupčanog u stanu u svom kutku, krvavog s rupom u glavi, natečenog oka kako cvili i plače. Prva pomisao joj je bila da se možda ozlijedio u igri s njenim psima, no rengenska snimka je otkrila komad metka zabijenog u lubanji iznad lijevog oka. Trenutno je pod terapijom jer mu je to oko oštećeno te je pitanje hoće li ga moći spasiti.

- Od straha ne želim puštati svoje ljubimce u dvor kad nisam kod kuće jer bi se mogao vratiti psihopat koji je pucao. Mico boravi u mom dvoru ili kod susjeda jer se voli igrati s njegovim psom. Vanka ide isključivo sa mnom u šetnju kada vodim pse, jer se i on ponaša kao mali pas - opisuje šokirana vlasnica kastriranog mačka koji se oporavlja kod kuće, zabrinuta i za sigurnost djece u tom kvartu, a ističe kako baš pokraj nje živi obitelj s dvoje male djece.

Logično je postaviti pitanje - ako je osoba to sposobna napraviti nedužnoj životinji, je li samo pitanje vremena kada će to isto napraviti i ljudskom biću? Vlasnica kućnog mačka je sve prijavila policiji koja je potvrdila da provodi kriminalističko istraživanje budući da se radi o kaznenom djelu za koje je zapriječena zatvorska kazna u trajanju do jedne tj. dvije godine. No, posebno je zabrinjavajuće što to, prema svemu sudeći, nije izolirani slučaj u tom kvartu jer su se na društvenim mrežama počeli javljati i drugi ljubitelji životinja čije je ljubimce u radijusu od kilometra od tog nemilog događaja, neki manijak također pokušao ubiti zračnom puškom.

- Nitko se više ne osjeća sigurno, to je ono najgore. Pozivamo naše sugrađane da dojave ako znaju tko bi mogao biti taj luđak - moli sugovornica koja je uputila na dr. Marija Gavranovića, doktora veterine iz prakse Vet Vision, koji liječi ozlijeđenog mačka. Šokantno je saznanje da se s takvim slučajevima redovito susreće i da je riječ o pravoj pošasti.

Spašavanje oka

- U prosjeku jednom ili dvaput mjesečno mi dolaze mace na koje se pucalo iz zračne puške, a računajte kako u gradu imate još šest ili sedam ambulanti i ne dođe sve kod mene. More je takvih slučajeva kada se mačka snimala zbog nekog drugog zdravstvenog razloga, a onda vidimo da ima pet, šest metaka u trbuhu, glavi i grudima - kazao je veterinar te dodao kako je nevjerojatno što sve može smisliti bolesni ljudski um.

- Tu su i udarci, nabijanje nogom, paljenje, trovanje, svega tu ima s čime se susrećemo. Moja je struka i dužnost spasiti mace koje su ozlijeđene, a smatram da uzrok zbog kojih to nastaje zaista spada u domenu psihijatrije. Ne mogu zamisliti da netko primjerice smišljeno stoji i vreba na balkonu ili prozoru kako bi naudio životinji - istaknuo je dr. Gavranović te za Slobodnu Dalmaciju otkrio kako je sada prioritet spasiti oko mačjem junaku i da tek predstoji odluka hoće li se ići u operaciju kojom bi se uklonio metak jer time ponekad može nastati veća šteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:07