UGROŽENA VRSTA

'SRCA SU NAM SVIMA SLOMLJENA, OVO JE STRAŠNO' Užas u zoološkom vrtu: Doveli tigra na parenje, a on nakon samo par sati zaklao njihovu ljubimicu

 Getty

Asim, muški pripadnik ugrožene vrste sumatranskog tigra doveden je u londonski zoološki vrt da se spari s njihovom dugogodišnjom stanarkom, tigricom Melati, ali umjesto ljubavi njihov susret je rezultirao krvoločnim okršajem, nakon kojeg je 10-godišnja Melati uginula.

7-godišnji Asim je putem Europskog programa za ugrožene vrste doveden iz danskog safari parka prije deset dana. Prvo su ga držali odvojenog da se navikne na novo okruženje. Nakon toga su stavili tigra i tigricu zajedno, ali napetost je "brzo eskalirala", kako je priopćio ZOO, životinje su postajale sve "agresivnije" i Melati je preminula u borbi, prenosi BBC.

Asima su odmah prebacili u odvojeni kavez, ali unatoč trudu veterinara, za Melati nije bilo spasa.

Osoblje je, kažu, "slomljena srca" uslijed razvoja događaja, a sada su usredotočeni na skrb oko Asima.

Najavljujući njegov dolazak, zoološki vrt opisao ga je kako "zgodnog, samouvjerenog mačka poznatog po sklonosti ženkama", te su se nadali da će biti "savršen partner prekrasnoj Melati".

Londonski zoo je imao mužjaka, Jae Jae, koji je bio otac sedam tigrića s Melati, ali su ga koncem siječnja prebacili u francuski zoo Le Parc des Félins, navodi BBC.

Sumatranski tigrovi prirodno žive u džunglama indonezijske Sumatre, a sada su na crvenoj listi kritično ugroženih životinja: 70-ih bilo ih je oko tisuću u divljini, dok ih danas ima tek 300.

Ove okretne i snažne životinje mogu iz sjedećeg položaja skočiti čak 10 metara u dalj. Najviše ih ugrožavaju krivolovci i gubitak područja na kojem neometano mogu živjeti.

U zatočeništvu mogu živjeti oko 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:26