TRI ŽENKE I MLADUNČE

TRAGEDIJA U UGANDI Munja ubila četiri planinske gorile čija je vrsta pred istrebljenjem: 'Ovo je jako žalosno'

Planinske gorile u parku Virunga
 Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Četiri planinske gorile, vrsta koja je na rubu istrebljenja, smrtno su stradale u udaru munje u nacionalnom parku u Ugandi, priopćila je u nedjelju udruga za očuvanje i zaštitu prirode.

Tri odrasle ženke i muško mladunče stradali su u nacionalnom parku Mgahinga na jugozapadu Ugande i nad njima je napravljena obdukcija tijekom koje su zamijećena teška oštećenja tkiva.

- Najvjerojatniji uzrok smrti je strujni udar uslijed munje - no točan uzrok će biti poznat za dva do tri tjedna, nakon laboratorijske obrade, priopćila je Udruga za prekograničnu suradnju Virunga (GVTC). Stradale životinje su bile pripadnici skupine od 17 planinskih gorila poznate kao obitelj Hirwa koja je u kolovozu prošle godine iz nacionalnog parka Volcanoes u Ruandi prešla u nacionalni park Mgahinga.

- Ovo je jako žalosno. Potencijal triju ženki glede doprinosa očuvanju populacije je bio golem, kazao je izvršni tajnik udruge Andrew Seguva.

Godine 2008. bilo je tek 680 velikih čovjekolikih majmuna, ali zahvaljujući naporima očuvanja staništa i patrolama protiv lovokradica njihov broj je premašio 1000.

Zahvaljujući tim mjerama, 2018. su planinske gorile, podvrsta istočnih gorila, s "kritično ugrožene" vrste stavljene na popis "ugrožene" vrste na "Crvenoj listi" ugroženih živorinjskih i biljnih vrsta.

Nacionalni park Mgahinga, koji obuhvaća sjeverne padine triju vuklana, dio je masiva Virunga kojeg dijele Ruanda i Demokratsla Republika Kongo.

Taj je masiv jedan od najznačajnijih staništa na svijetu i jedan od samo dva mjesta na kojem žive planinske gorile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:58