DJELOVALA JE MRŠAVO

TUŽNI PRIZORI IZ LOŠINJSKOG AKVATORIJA Ribari uočili uginulo mladunče velikog kita: 'Ženka je bila duga 12 metara, uginula je od iscrpljenosti'

 
 Plavi svijet

U akvatoriju Malog Lošinja prošli tjedan pronađen je uginuli kit, dugačak čak 11,7 metara. Iako je impresivne veličine, radi se o mladunčetu koje je navodno uginulo zbog iscrpljenosti. Nesretnu životinju mrežom je s dna izvukao jedan lošinjski koćar, koji ju je nakon toga doteglio do otočića Male Orjule. Dojavu je odmah dobio lošinjski institut Plavi svijet.

- Djelatnici Instituta pregledali su i izmjerili uginulu životinju te su utvrdili kako se radi o ženki velikoga kita (Balaenoptera physalus) duljine 11,7 metara. S obzirom da je veliki kit opažen kod Rovanjske 6. siječnja, pretpostavljamo kako se radi o istoj životinji. Iako impresivne veličine, u ovom slučaju radi se o mladoj životinji.

Naime, kad se okote, novorođeni veliki kitovi već su dugi oko 5-6 metara. Mladunci ostaju s majkom tijekom 6-8 mjeseci. U tom periodu izuzetno brzo rastu pa kad se odvajaju od majke već imaju dužinu od 10 do 12 metara, navode u Plavom svijetu. Inače, veliki kit jedini je kit usan (Mysticety) koji trajno obitava u Mediteranu i povremeno se pojavljuje u Jadranu.

- Prilikom pregleda životinje nisu pronađene nikakve vanjske ozljede koje bi upućivale na mogući uzrok smrti. Na tijelu životinje nije bilo nikakvih tragova ozljeda. Životinja je djelovala mršavo pa pretpostavljamo da je uginula od iscrpljenosti.

Na tijelu životinje pronađen je i veći broj parazitskih kopepodnih rakova (Pennella sp.). Ovi rakovi tijekom razvoja jednim dijelom tijela 'ukopavaju' se u potkožno tkivo kitova, a pojava ovih parazita u većem broju upućuje i na smanjenu otpornost imunološkog sustava kod uginulog kita - ističu stručnjaci za more iz Lošinja. Oni su ujedno i pokrenuli akciju kako bi sačuvali kostur ove životinje.

- S obzirom na veličinu same životinje i lokaciju pronalaska, izvlačenje na obalu i prijevoz do neke prikladne lokacije na kojoj bi se poštujući sanitarne i veterinarske propise mogla izvršiti obdukcija i čišćenje kostura nije bilo moguće. Stoga smo odlučili životinju ostaviti u moru kako bi se prirodnim procesom biološke razgradnje mekih tkiva očistio kostur - ističu u Plavom svijetu.

Stoga je životinja 24. siječnja omotana čvrstom mrežom i konopima kako bi sačuvali sve kosti te je potopljena na dubinu od oko 20 metara pored Lošinja.

- Tijekom idućih mjeseci istraživači će redovito obilaziti lokalitet te će, osim što će kontrolirati stanje, pokušati dokumentirati i sam proces razgradnje kita u moru. Kako je veliki kit strogo zaštićena životinja, o pronalasku uginule jedinke i lokalitetu na kojem je jedinka potopljena Institut Plavi svijet obavijestio je sve nadležne institucije - Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Javnu ustanovu Priroda, Lučku kapetaniju Mali Lošinj te pomorsku policiju. Također, o svemu je obaviještena i gradonačelnica Malog Lošinja i Turistička zajednica Malog Lošinja, zaključuju u Institutu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:00