FAUSTA

U Tanzaniji uginula najstarija ženka crnog nosoroga

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 29.12.2019. u 15:09

The rhino named Fausta is seen in Ngorongoro, Tanzania in this undated picture obtained by Reuters on December 29, 2019. Ngorongoro Conservation Area Authority via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.
Ngorongoro Conservation Area Authority / via REUTERS

Fausta, (57) najstarija ženka crnog nosoroga, uginula je u Tanzaniji, objavila je u subotu uprava skloništa rezervata Ngorongoro gdje je živjela posljednjih godina.

Nakon što je većinu života provela na slobodi, uginula je prirodnom smrću 27. prosinca u skloništu rezervata, rekli su djelatnici rezervata na sjeveru Tanzanije.

Fausta je živjela duže od bilo kojeg nosoroga u svijetu, 54 godine je bila potpuno slobodna, a 2016. je prebačena u sklonište Ngorongoro.

Prvi puta ju je jedan znanstvenik sveučilišta Dar Es Salam primijetio 1965. kada je imala između 3 i 4 godine. Zdravlje joj je 2016. narušeno i nakon nekoliko napada hijena koje su ju teško ozlijedile, premještena je u sklonište, objasnili su.

Sana, ženka bijelog nosoroga, bila je smatrana najstarijom bijelom nosorogicom kada je uginula 2017. u francuskom zoološkom vrtu.

Stručnjaci iz Ngorongoro drže da je životni vijek nosoroga između 37 i 43 godina u divljini i do 50 godina u zatočeništvu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo