VIŠE OD BRČKANJA

VIDEO: KONAČNO RIJEŠEN MISTERIJ SNJEŽNIH MAKAKIJA KOJI SE OBOŽAVAJU KUPATI U 'KIPUĆOJ' VODI Ne rade to samo kako bi se ugrijali...

 
 Profimedia, Alamy

Japanski makaki iz porodice tzv. psolikih i repatih majmuna, živi isključivo u Japanu, i to u područjima koja nekoliko mjeseci u godini prekriva snijeg, zbog čega ih još zovu i snježnim majmunima.

Ove simpatične životinje crvena lica te smeđa ili siva krzna žive u čoporu, najviše vole jesti voće, ali dragi su im i sjemenke, lišće, cvijeće te insekti.

Ipak, snježni majmuni, koji su za svoje stanište izabrali planine oko Nagana, grada u kojem su se 1998. godine održale Zimske olimpijske igre, najpoznatiji su po kupanju u tamošnjim termalnim vodama, čija temperatura iznosi čak 60 stupnjeva Celzijevih.

Oni su jedini od svoje vrste koji to čine i mnogi su se godinama čudili kako mogu uživati u "kipućoj" vodi, a jednako im je lijepo i na -15. Dapače, nekada ni oni nisu ulazili u toplu kupelj, sve dok jedna ženka 1963. godine nije viđena kako uživa u kupanju u grijanom bazenu koji je sagradio jedan hotel. Tada je to bio tek kuriozitet i sljedećih je godina prizor jednog ili dvaju majmuna kako se kupaju s ljudima u toplom bazenu bio ponajprije prilika za fotografiranje.

U međuvremenu je sve više životinja dolazilo među ljude i postali su im smetnja pa su lokalne vlasti sagradile park s grijanim bazenima samo za majmune, koji su ih počeli obilato koristiti.

Nakon godina upitnika nad glavama zbog ovakve prakse ovih makakija, znanstvenici su konačno dokučili zašto oni, za razliku od svojih rođaka u sjevernijim i još hladnijim područjima Japana, naprosto ne mogu bez tople kupke. Odgovor nije da bi se jednostavno ugrijali jer oni dokazano mogu preživjeti i bez toga, ali grijanje im, što nije neočekivano, otklanja stres kojem su izloženi na temperaturnim minusima.

Profesorica Rafaela S.C. Takeshita i njezini kolege sa sveučilišta Kyoto prikupili su uzorke izmeta od više japanskih makakija kako bi u njima izmjerili razinu glukokortikoida - hormona koji utječe na razinu stresa u organizmu - i ustanovili su kako su snježni majmuni pod većim stresom na nižim temperaturama, odnosno, opušteniji su kad se ugriju u termalnim vodama. Zanimljivo je, dodaje profesorica Takeshita, da ženke više uživaju u kupanju nego mužjaci, prenosi New York Times.

- Moram priznati kako su me te životinje potpuno opčinile, na neznanstveni način... Nekoliko puta tijekom istraživanja i sama sam skočila u vrući bazen, naravno, onaj koji koriste isključivo ljudi - izjavila je.

Inače, japanski makakiji velika su turistička atrakcija u "Zemlji izlazećega Sunca", a kako izgleda njihov ritual opuštanja i meditacije, pogledajte u videu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 19:35