TAPKAJU U MRAKU

VIDEO: KRUNSKA SVJEDOKINJA ODBIJA SURADNJU S ISTRAŽITELJIMA Brbljava narko papiga spasila dilere u velikoj raciji, a onda potpuno zanijemila

 
 Screenshot / YouTube

Brazilska je policija u raciji povezanoj s krijumčarenjem cracka privela i jednu papigu. Kako pišu brazilski mediji, pticu su naučili da alarmira kriminalce kad dolazi policija, piše Guardian.

Neimenovana papiga također nenavedene vrste naučena je viknuti: ‘Mama, policija!’ Tako je bilo i ovaj put kad su policijske snage upale u siromašnu četvrt Teresine, glavnog grada sjeveroistočne brazilske države Piauí.

- Sigurno su ga trenirali za ovo. Čim se policija približila, ona je počela urlati - rekao je jedan od policajaca koji je sudjelovao u raciji u ponedjeljak poslijepodne. Priveden je i bračni par koji je vodio operaciju dilanja na tom području.

Brazilski novinar, koji je posjetio pritvorenu papigu u utorak, opisao ju je kao ‘nevjerojatno poslušno biće’ premda od uhićenja kljun drži čvrsto zatvorenim. Otkako ju je odvela policija, inače razgovorljiva papiga nije zucnula.

- Zasad još nije proizvela nijedan zvuk… Potpuno je nijema - rekao je novinar. Lokalni veterinar Alexandre Clark također je potvrdio da papiga odbija surađivati:

- Puno je policajaca dolazilo, ali ona nije htjela izustiti ni glas.

Prema izvještaju brazilskog radija Globo ‘papiga krijumčarka’ predana je u lokalni zoološki vrt gdje će provesti tri mjeseca učiti letjeti. Ako proces bude uspješan, papigu će pustiti u divljinu.

Kako se čini po emitiranoj snimci, radi se o amazona papigi, najvećoj pričalici među pticama. Jako su privržene, imaju izrazito visoki stupanj inteligencije i mogu svladati zavidan vokabular.

Ovo je samo jedan u nizu primjera korištenja životinja u svrhu dilanja droge u Brazilu. No, dosad se uglavnom radilo o gmazovima. Policija je prije 11 godina zaplijenila dva mala aligatora u raciji u Rio de Janeiru pod sumnjom da su ih lokalni kriminalci nahranili ubijenim neprijateljima. Međutim, otac jednog od kriminalaca je odbacio te optužbe kazavši da je banda doista jednom pokušala aligatoru dati ubijenog čovjeka za obrok, no veliki je gmaz odbio pojesti ljudski leš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:03