SRAMOTA KOD DUGOG RATA

VIDEO: MINISTARSTVO O EKIPI KOJA JE GUMENJAKOM NAGANJALA DUPINE 'Ovo ponašanje je neprihvatljivo, kazna je do 40 tisuća kuna'

 
 YouTube

Nakon što je portal Morski.hr objavio video koji im je poslala čitateljica, a prikazuje neodgovorne pojedince koji u akvatoriju pokraj Jesenica u općini Dugi Rat gumenjakom naganjaju jato dupina, Slobodna Dalmacija dobila je i odgovor Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Oni su, naime, već zaprimili prijavu te su je proslijedili na postupanje nadležnom Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

- Ponašanje koje je vidljivo na snimci je neprihvatljivo te je riječ o kršenju Zakona o zaštiti prirode. Zakonom o zaštiti prirode za prekršaje ovakve vrste propisana je novčana kazna u rasponu od 10 do 40 tisuća kuna za fizičke osobe te od 25 do 200 tisuća kuna za pravne osobe - odgovorili su iz Ministarstva.

Podsjetimo, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu na svojim stranicama detaljno navodi što (ne) smijemo činiti ukoliko budemo u prilici susresti se s ovim prekrasnim sisavcima koje u najvećoj mjeri ugrožava čovjek svojim utjecajem na morski ekosustav.

Pravila ponašanja prilikom susreta s dupinom ili kitom

- Ne usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama.

- Ukoliko im se želi približiti, potrebno je to učiniti polako, brzinom manjom od 5 čv (9 km/h), slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine.

- Ne proizvoditi iznenadne zvukove motorom. Osigurati da je u krugu od 100 m od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 m ne više od tri plovila.

- Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.

- Ukoliko se kod životinja primijete znakovi uznemirenosti ili se primijete majke s mladuncima, potrebno je odmah (promjenom smjera, bez ubrzavanja) napustiti područje susreta.

- Područje susreta potrebno je napustiti usmjeravajući plovilo suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 m od dupina.

- Zbog sigurnosti pojedinaca i sigurnosti dupina ili kita ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti ih pokušavati dodirivati.

- Ne bacati smeće u more i ne ostavljati isto na obali i plažama; dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može uzrokovati njihovo ugibanje.

- Svako namjerno uznemiravanje dupina ili kita potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:05