UGROŽENI PANGOLINI

VIDEO: OBJAVLJENA RIJETKA SNIMKA NAJKRIJUMČARENIJEG SISAVCA NA SVIJETU Stručnjaci ni ne znaju koliko ih je ostalo, snimili su mamu i bebu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.02.2019. u 15:36

A BABY PANGOLIN SITS ON THE BACK OF ITS MOTHER AT A ZOO IN BHUBANESHWARA BABY PANGOLIN SITS ON THE BACK OF ITS MOTHER AT A ZOO IN BHUBANESHWAR.
A baby pangolin sits on the back of its mother at a zoo in the eastern Indian city of Bhubaneshwar February 22, 2001. The Nandan Kanan Zoological Park is believed to be the only zoo in India that houses such pangolins, and has been doing so since 1971. There are seven pangolins in the zoo. - RP2DRIHGMJAA
REUTERS

 

Tajni život najkrijumčarenijeg sisavca na svijetu, pangolina ili ljuskavca, konačno se počeo ozbiljnije istraživati. Naime, stručnjaci pojma nemaju koliko ih je, s obzirom na nezasitan izlov iz raznih razloga, zapravo ostalo u prirodi, a jedna je kamera uhvatila djelić noćnog života pangolina.

Stuart Nixon iz zoološkog vrta u Chesteru s timom znanstvenika je uspio uhvatiti rijetku snimku najvećeg ljuskavca na svijetu. Na snimci se može vidjeti beba pangolin kako se drži za mamina leđa dok se gospođa penje na drvo.

Snimku su objavili na stranici zoološkog vrta na Facebooku kako bi podigli svijest o ugroženosti ovih životinja koje na rub izumiranja dovodi ilegalni lov zbog kože i mesa. Samo ovaj mjesec zapljenjena je golema količina oderanih koža i ljuski, uključujući najveću zapljenu ikad u Maleziji.

Video bebe i mame pangolina snimljen je u utočištu za divlje životinje Ziwa, u Ugandi, gdje su zaštićeni od krivolova. O ovoj slabo poznatoj vrsti mnogo se toga još uvijek ne zna.

- Znamo jako malo o ovoj vrsti i gotovo sve što smo ove godine snimili skrivenim kamerama, je novo i dosad neotkriveno - rekao je Stuart Nixon za BBC.

 

Pangolini su najkrijumčareniji sisavci na svijetu. U Aziji je velika potražnja za njima jer se koriste u kineskoj tradicionalnoj medicini premda medicinska korist nikad nije dokazana. Također, u nekim zemljama njihovo se meso smatra delikatesom.

Ovaj je tjedan malezijska policija na Borneu zaplijenila više od 27 tona pangolina, odnosno njihove kože, u vrijednosti oko millijun i pol funti. U malezijskoj državi Sabah zaplijenjeno je na tisuće kutija mesa pangolina dok je desetak dana ranije u Vjetnamu, Hong Kongu i Ugandi zaplijenjeno desetak tona kože.

Nixon upozorava da ih se u divljini može susresti toliko rijetko da ne mogu ni procijeniti koliko ih je ostalo. Ovo je prvo veliko istraživanje pangolina i njihova načina života koje bi trebalo pomoći opstanku vrste.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo