BILA JE ŽIVOTINJSKA ZVIJEZDA

VIDEO: UGINULA KOKO, GORILA KOJA JE OVLADALA ZNAKOVNIM JEZIKOM Zauvijek je zaspala u dobi od 46 godina: 'Bila je voljena i silno će nam nedostajati'

 
 Screenshot

Gorila Koko, koja je naučila engleski znakovni jezik, uginula je u 47. godini, objavio je u četvrtak kalifornijski institut koji ju je proučavao.

- Zaklada Gorilla sa žalošću objavljuje smrt naše voljene Koko - stoji u objavi instituta uz objašnjenje kako je životinja uginula u snu.

Koko je bila jedna od maloga broja primata koja je znala komunicirati pomoću znakovnoga jezika, a njezini čuvari rekli su da je razumijela i ponešto engleskoga govornoga jezika.

Iako su neki znanstvenici dovodili u pitanje tvrdnje o poznavanju znakovnoga jezika, "govoreća" gorila postala je veleposlanica svoje vrste, koja je ugrožena krčenjem šuma i krivolovom u svojemu staništu u središnjoj Africi.

Zaklada Gorilla objavila je kako je Koko utjecala na milijune ljudi kao ikona komunikacije među vrstama i ikona empatije.

- Bila je voljena i silno će nam nedostajati - priopćila je zaklada.

Koko je rođena 4. srpnja 1971. u zoološkom vrtu u San Franciscu. Dr. Francine "Penny" Patterson počela je s Kokom raditi godinu dana kasnije i naučila ju je znakovni jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:57