POLAKO TONE

VIDEO: 'UNUTRA IH SIGURNO IMA STOTINE TISUĆA, VJEROJATNO GOVORIMO O MILIJUNIMA!' Jezivi prizori iz norveškog podmorja podsjećaju na scenu iz SF horora

 
 Twitter / Rev Ocean

Znanstvenici koji prate zdravlje oceana naišli su 5. listopada na nesvakidašnji prizor ispod površine norveškog fjorda Ørstafjorden, piše Daily Mail.

Njihovi ronioci snimili su ogromno "jaje" nalik na meduzu, zapravo želatinoznu opnu koja sadrži stotine tisuća, čak milijuna jaja liganja.

Koliko je opna velika može se primijetiti kad ronioci prolaze pokraj nje te se čini da bi ih bez problema mogla "progutati".

Ovaj fenomen prilično je rijedak, kažu morski biolozi, s obzirom na to da se ovakve opne, ili "vreće" s lignjinim jajima rijetko viđaju izvan velikih dubina, a obično potraju samo nekoliko dana prije nego se razgrade u oceanu i oslobode svoj sadržaj.

Jednom kad se opne stvore, polako tonu prema dnu, a male se lignje obično ne izlegnu prije nego li masa prijeđe 150 metara dubine.

Inače, zadnji put da se snimio sličan prizor bilo je 2015. godine pokraj obala Turske - ta je opna bila široka čak 4 metra i sadržavala je milijune jaja liganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:59