NARA

VIDEO: ZAGREPČANIN U JAPANU SNIMIO ZADIVLJUJUĆI PRIZOR 'Sveti' jeleni su stajali bez trunke straha uz gomilu turista: Čekali su zeleno na semaforu

 
 snimio čitatelj

Video koji nam je poslao jedan naš čitatelj iz Zagreba, koji je trenutno u turističkom obilasku Japana, razgalit će mnoge ljubitelje životinja, jer zorno pokazuje s kojim mirom jeleni žive u japanskom parku Nara. Prizor je nevjerojatan: skupina jelena mirno stoji pored ceste bok uz bok sa skupinom turista koji čekaju semafor da prijeđu preko pješačkog prijelaza. Nakon prolaska nekoliko automobila cesta se raščistila i jeleni su se odlučili da ne čekaju semafor.

Naš čitatelj ih je kamerom pratio i nakon prijelaza ceste, dok su zadivljujuće elegantno i bez ikakvog straha prošli pored gomile turista.

Nara park je zasnovan u 14. stoljeću i jedan je od najstarijih parkova u Japanu. Na više od 500 hektara površine parka slobodno šeće oko 1200 divljih jelena. Prema narodnoj predaji, jeleni s ovoga područja smatraju se svetima jer je jedan od četiri boga iz hrama Kasuga jahao bijelog jelena. Ubojstvo jednog od tih "svetih" jelena bio je zločin kažnjiv smrću sve do 1637., kada je zadnji put zabilježeno kršenje tog zakona.

Nakon 2. svjetskog rata jelen je službeno izgubio svoj božanski status, ali je umjesto toga proglašen nacionalnim blagom te zaštićen.

Na području parka nalazi se mnoštvo hramova i predivnih vrtova, te Nacionalni muzej Nara i Todai-ji, najveća drvena zgrada na svijetu, u kojoj se nalazi 15-metarska statua Bude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:20