TUGA KOD RIJEKE

VOLONTERI RIJEČKOG AZILA U ŠOKU: ‘ISTJERAT ĆEMO PRAVDU ZA OVO’ Vlasnik napustio psa na lancu koji je uginuo zbog vrućina

 
 Azil za pse "Društvo za zaštitu životinja Rijeka" / Facebook

Azil za pse ‘Društvo za zaštitu životinja Rijeka’ podijelilo je na svojoj stranici na Facebooku groznu priču. ‘Nismo to mogli zadržati za sebe’, napisali su, a onda je uslijedilo objašnjenje koje je zgrozilo ostatak čitateljstva.

Premda su navikli da im pred vratima neprestano ostavljaju životinje, barem jednom tjedno, prizor koji ih je dočekao prije tjedan dana nisu mogli ni sanjati. Prilikom šetnje jedan je pas iz azila reagirao prestrašeno nakon što je nanjušio nešto u obližnjem jarku. Volonterkama je odmah bilo jasno da se ne radi o lijepom prizoru.

‘U grmlju, djelomično prekriveno granama, bilo je mrtvo i usmrđeno tijelo psa koje se toliko ukočilo da ga je bilo skoro nemoguće pomaknuti. Međutim, uspjeli smo očitati čip. Pas se zove Medo, ima 9 godina, (zlatni retriver) i živio je relativno blizu azila. Pokušali smo doći do vlasnika kako bi saznali kako se pas našao na tom mjestu, ali na adresi nije bilo nikoga. U neformalnom razgovoru sa susjedom saznali smo da su vlasnici otišli na more, Medu su pustili na lancu i na brigu (drugom) susjedu, a onda ga je u nedjelju 23. 7. ‘ubilo sunce’... Znači, pas je umro praktički u svojem domu, a njegovo je tijelo bačeno u blizini azila. Možda zato što je taj netko pomislio da nećemo niti primijetiti, budući da u azilu ima puno pasa? Kako je taj netko mogao misliti da će cijeli slučaj proći glatko, a pas je čipiran? Jesu li psa u jarak kao zadnje smeće bacili sami vlasnici, susjed ili netko treći? U svakom slučaju, Medo sam do tamo nije došao’, piše u objavi.

Facebook
Medo, dok su još brinuli o njemu

Očitanjem šipa ustanovili su također da je pas samo u jednom u svojih devet godina života cijepljen protiv bjesnoće iako bi po zakonu trebao biti cijepljen jednom godišnje. To svakako dokazuje da psu nije pružena briga kakva se očekuje od vlasnika ljubimaca, čak ni ona osnovna, zakonska.

Zbog ukočenosti psa volonteri nisu uspjeli sami pomaknuti Medin leš pa su se obratili komunalnom redaru Općine Kastav nadodavši usput da veterinarska stanica u ovom slučaju može ispostaviti račun za zbrinjavanja leša vlasnicima. Od petka, kad su zvali komunalno, do ponedjeljka 31. 7. nitko nije došao. Kad su zvali opet, komunalni im je redar rekao da je vjerojatno bio higijeničar iz vetrinarske stanice, no nije mogao naći nesretnog psa. Volonteri su mu dakako ostavili broj telefona u slučaju da ne mogu naći lokaciju, no, pišu, nitko ih nije zvao.

‘I pogodite što se dalje dešavalo? Ništa. Medin leš je i dalje na istom mjestu. Crvljiv, usmrđen i širi zarazu. Da li bi se volonteri azila koji se i dovoljno svakodnevno muče radeći u azilu trebali angažirati i riješiti problem leša? Da li bi azil koji i ovako nema novaca trebao platiti zbrinjavanje leša? Ne znamo kakav je život imao Medo, ali prema svemu sudeći - jadan. A takva mu je smrt. Nebitan, poput smeća bačen i zaboravljen.

I nije prvi put, Medo nije prvi takav slučaj.

Međutim, ovaj put pas ima identitet. I njegovi će ljudi odgovarati! Cijeli je slučaj u postupku prijave policiji i veterinarskoj inspekciji’, napisali su.

U razgovoru s volonterkom azila saznali smo da bi konačno danas oko 17 sati trebao doći higijeničar i ukloniti leš. Potvrdila nam je i da je azil cijeli slučaj prijavio policiji, a planiraju prijaviti i DORH-u.

Volonterka je također preko Facebooka uspjela kontaktirati vlasnicu koja je navedena na čipu, a situacija je tad postala nešto jasnija iako i dalje bizarna. Gospođa koja je navedena kao vlasnica psa rekla je da već godinama živi u Grazu u Austriji. Naime, kako je rekla u razgovoru volonterima azila, iz Hrvatske je otišla zbog nasilnog oca, a upravo je njemu ostavila psa. Susjeda je potvrdila da je pas uginuo uslijed nebrige, vezan na suncu, bez hrane i vode, no kako je dospio u jamu kraj azila još uvijek nije poznato. Volonteri očekuju da će policija raspetljati priču, kazniti osobu koja je psa dovela do groznih muka i smrti, ali i otkriti tko je i zašto leš bacio ‘njima pred vrata’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:53