NAKON BROJNIH REAKCIJA

ZA KUĆNE LJUBIMCE IPAK NEĆETE DODATNO PLAĆATI ODVOZ OTPADA Ministarstvo odbacilo prijedlog dodatnih nameta vlasnicima kućnih životinja

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.05.2017. u 18:52

Crikvenica, 030713.
Crikvenicka plaza za pse Podvorska prva je na top listi 5 najboljih psecih plaza na Jadranu po izboru interaktivnog portala Top destinacije Hrvatska. Smjestena je na vrhu lukobrana lucice Podvorska i nudi brojne sadrzaje poput tekuce vode, satora s hladovinom, klupe, posebne koseve za smece s vrecicama, posude za hranu i vodu, prostor za istrcavanje i setnju, a nedavno su posadjeni borovi te ce uskoro plaza imati i prirodni hlad. Plaza postoji od 2010. godine, svake se sezone obogacuje novim sadrzajima, a danas je u rad pusten i tus specijalno dizajniran za pse. Inicijalna ulaganja izvrsili su Grad Crikvenica, GKTD Murvica, Veterinarska stanica Crikvenica i Purina, no svake se godine pridruzuju novi donatori poput Hotela za pse Monty i Udruge Sretna sapa uz pomoc kojih su udomljeni brojni napusteni kucni ljubimci. Na fotografiji: detalj s plaze.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimaš / CROPIX

Na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike 16. ožujka objavljen je Nacrt Uredbe o komunalnom otpadu u kojem je između ostalog stajalo kako je za određivanje udjela ove usluge bitan “broj osoba, uključujući i kućne ljubimce koji koriste nekretninu ili dio nekretnine”. Iz toga proizlazi da će se troškovi za naplatu odvoza komunalnog otpada dijeliti između stanara, ali i obračunavati i za kućne ljubimce, što je vrlo brzo izazvalo val nezadovoljstva mnogih građana, ali i udruga.

Nakon službenog dopisa Prijatelja životinja i komentara brojnih građana na javnoj raspravi o nacrtu Uredbe o komunalnom otpadu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odlučilo je izbaciti dio s uračunavanjem kućnih ljubimaca u cijenu odvoza otpada. Takva uredba, bez sporne odredbe, danas je usvojena na sjednici Vlade te skrbnici kućnih ljubimaca više ne moraju strahovati od dodatnih nameta i moguće zloupotrebe takve odredbe.

'Udruga Prijatelji životinja pozdravlja ovakvu odluku Ministarstva kojom se odustalo od dodatnih nameta skrbnicima kućnih životinja. Uključivanje ljubimaca u cijenu odvoza otpada nije pošteno prema svim sugrađankama i sugrađanima koji skrbe za njih', stoji u priopćenju Prijatelja životinja koji dodaju:

'Ovim potezom spriječena je degradacija hrvatske politike o zbrinjavanju otpada. Kako bi zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj podigli na višu razinu – onu održivog razvoja i progresivne naplate – Prijatelji životinja smatraju da se mora uvesti naplata po količini proizvedenog otpada, kao i odvojeno prikupljanje mješovitog otpada i onog za reciklažu. Time bi se zaštitio okoliš, povećala stopa recikliranja, izbjegnuli penali Europske Unije koje nam prijete zbog ne odvajanja otpada te financijski penaliziralo one koji ne odvajaju otpad i time zagađuju okoliš.'


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo