APEL PROTIV BARBARSTVA

ŽIVOTINJE ĆE SE KOD NAS MOĆI UBIJATI I LUKOM I STRIJELOM Aktivisti: 'Vraćate nas u kameno doba!'

 Prijatelji životinja

Udruga Prijatelji životinja žestoko su reagirali na Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu kojim se u Hrvatskoj želi dopustiti lov na životinje s luk i strijelom smatrajući kako će se tim zakonskim promjenama 'uvesti novi način iživljavanja na životinjama zbog zabave' te da se tako 'vraća Hrvatsku u kameno doba'.

- Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu sadrži niz nazadnih odredbi koje kompromitiraju dosadašnja civilizacijska postignuća i bitno otežavaju zaštitu divljih i kućnih životinja u Hrvatskoj, stoji u priopćenju Prijatelja životinja.

Mogućnost lova lukom i strijelom dosad nije postojala u Hrvatskoj niti su se uvažavali zahtjevi pojedinih lovaca da se uvede taj način ubijanja životinja. Predlagatelji Nacrta obrazložili su da lov lukom i strijelom ne bi 'uzrokovao divljači nepotrebnu bol i patnju' i da uvođenjem te kategorije lova Hrvatska 'obogaćuje turističku ponudu'.

- Po toj apsurdnoj logici, možemo uskoro očekivati i prijedloge da se, u svrhu razvoja turizma, uvede i lov kopljem i sjekirom - naglašavaju Prijatelji životinja. U Udruzi smatraju kako je uvođenje te mogućnosti lova etički nazadno te takav lov uzrokuje velik broj ranjenih i osakaćenih životinja.

- Broj pogodaka koji usmrte životinju iznimno je mali i najčešće dovodi do ranjavanja, sakaćenja i sporog umiranja u agoniji, što može, nakon ranjavanja životinje, trajati danima i tjednima, upozoravaju Prijatelji dodajući kako korištenje luka i strijele kao metode kontrole naseljenosti populacije divljači nije učinkovito niti se provodi, zbog čega takva vrsta lova služi isključivo sadističkoj rekreaciji i razmetljivosti pojedinaca, a to nije razlog da se ova praksa dopusti zakonom.

Uz brigu o životinjama, Udruga naglašava i opasnost za ljude. Naime, dopuštanjem lova lukom i strijelom u Hrvatsku bi se uvelo 'novo, iznimno opasno oružje za sigurnost ljudi, zbog svoje nečujnosti'. - Takvo tiho oružje velika je opasnost i za lovce, koji ionako često stradavaju od svojih kolega, kao i za građane kojima, dok se šeću prirodom, u glavu može doletjeti strijela, ističu u udruzi.

Dodaju kako će novo oružje trebati registrirati i mijenjati pritom golem broj zakona, pravilnika i ostalih propisa, što će preopteretiti ionako već preopterećenu državnu birokraciju i zahtijevati značajne novčane troškove. Smatraju da uvođenje lova lukom i strijelom može se samo negativno odraziti na turistički imidž Hrvatske.

- To što je Hrvatska do sada imala zabranu ove vrste lova itekako je opravdano i tako treba ostati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:00