NASTUPAJU 4 DIVE

VELIKIH 12 GODINA DJELOVANJA HRVATSKE UDRUGE ZA BOLESTI ŠTITNJAČE Sve je spremno za humanitarni koncertni spektakl u zagrebačkom HNK

 
Radojka Šverko, Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac, Martina Tomčić Moskaljov
 Tomislav Kristo, Livio Andrijic, Tom Dubravec / CROPIX

- Hrvatska je postigla najveći uspjeh u svjetskim razmjerima u iskorjenjivanju bolesti štitnjače. Riječ je o bolesti koja najčešće pogađa žene, a u ovom smo području zasjenili zemlje poput Njemačke, Francuske i Belgije - poručio je ovo akademik Zvonko Kusić na predstavljanju humanitarnog koncerta 4 DIVE koji će se održati 22. listopada 2019. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s početkom u 20 sati. Glazbenicama Radojki Šverko, Martini Tomčić Moskaljov, Ivani Husar Mlinac i Mariji Husar Rimac pridružit će se i Bruno Krajcar, a bit će ovo jedinstveno umjetničko druženje s posebnom porukom za sve one koje je dotakla ova bolest.

Humanitarni koncert održava se u organizaciji Hrvatske udruge za bolesti štitnjače i Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Umag, a pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Gradske skupštine Grada Zagreba, Grada Umaga, Hrvatskog društva za štitnjaču te Hrvatskog društva za tumore glave i vrata. Sav prihod od ulaznica namijenjen je liječenju i poboljšanju kvalitete života oboljelih od bolesti štitnjače te podizanju svijesti o ovoj bolesti koja zahtjeva cjeloživotnu terapiju i praćenje.

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače ovim koncertom obilježava i 12 godina djelovanja, a posvećen je dr. Tomislavu Budimiru, velikom čovjeku i humanitarcu koji je umro prije pet godina.

- Prije svega se želim, u ime svih oboljelih, zahvaliti svima uz čiju smo podršku uspjeli pokrenuti i organizirati ovaj veliki projekt na zadovoljstvo ne samo svih onih koje je na neki način dotakla bolest štitnjače, već i na zadovoljstvo svih naših građana. Okupiti ovakve dive na jednom mjestu za nas je zaista velika čast. Ovim koncertom obilježit ćemo i 12 godina djelovanja udruge te se još jednom prisjetiti prvog predsjednika, doktora Tomislava Budimira, te njegove velike ostavštine. Dođite, pridružite nam se u utorak u Hrvatskom narodnom kazalištu u noći koju ćemo, sigurna sam, još dugo pamtiti - izjavila je Verica Mešić, predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

PROMO
Marija Husar Rimac, Zvonko Kusić, Dubravka Vrgoč, Vjekoslav Jeleč, Verica Mešić, Martina Tomčić Moskaljov, Drago Prgomet

- Doseg hrvatske medicine, u svim njezinim segmentima, vrlo je visok kad govorimo o ovoj skupini bolesti. Zdravo funkcioniranje štitnjače važno je za psihomotorni razvoj populacija, a kako je riječ o vrlo učestaloj pojavi, u javnosti i posebice na društvenim mrežama, postoji jako puno manipulacija i alternativnih terapijskih rješenja među kojima su i nepotrebni te štetni lijekovi. Hrvatska udruga za bolesti štitnjače tu ima veliku ulogu jer osim podrške pruža ispravne i korisne informacije građanima - izjavio je akademik Zvonko Kusić.

Domaćin i partner humanitarnog koncerta 4 DIVE je Hrvatsko narodno kazalište, a Dubravka Vrgoč, intendantica kazališta, potvrdila je kako je ova vodeća institucija uvijek otvorena prema događanjima koja pomažu ljudima i koja imaju visoku umjetničku kvalitetu. Kad se na jednom mjestu okupe Radojka Šverko, Martina Tomčić Moskaljov, Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac, onda je nesumnjivo riječ o posebnom umjetničkom okupljanju.

Četiri vrsne glazbenice pripremile su repertoar koji će izvesti uz pratnju sjajnih instrumentalista te gosta Brunu Krajcara.

- Očekuje nas odličan program svjetskih klasika koji će dodatno upotpuniti Martinine prekrasne arije te glas, a Bruno Krajcar donijet će dašak Istre. Rekla bih da je ovo jedinstven repertoar i jedinstven spoj nas četiri kao glazbenice te nešto što se rijetko može čuti te vas zato pozivam da nam se pridružite i tako ujedno pomognete plemenite ciljeve Hrvatske udruge za bolesti štitnjače - rekla je Marija Husar Rimac.

PROMO

- Uvijek sam posebno dirnuta kad umjetnost može poslužiti i biti glasnik za one stvari o kojima nedovoljno pričamo u životu. Kad nekoga zadesi bolest, često se nađe osamljen u toj situaciji što naravno negativno utječe i na sam ishod te brzinu izlječenja. Ovaj koncert govori o bolesti štitnjače koja mi je i osobno vrlo bliska. Riječ je o bolesti koja ima visoku razinu izlječivosti, a osobno se trudim prenijeti poruku svima onima kojima je to potrebno te ih uputiti na rad udruge koja bolesne i oboljele budi u ideji da nisu sami i da im je pomoć, kako profesionalna tako i ona topla ljudska, na dohvat ruke - izjavila je Martina Tomčić Moskaljov.

Partner projekta je i Gradska skupština Grada Zagreba, na čelu s predsjednikom, prof. dr. sc. Dragom Prgometom, koji je istaknuo važnost ovakvih događanja poručivši da se kao društvo i zajednica moramo brinuti o bolesnima kako se ne bi osjećali sami i napušteni. Kvalitetu i višegodišnji izuzetan rad udruge potvrdio je i dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, koji je poručio kako se samo zajedničkim djelovanjem može manifestirati prava snaga zajednice i napraviti dobro djelo.

Ulaznice za ovaj jedinstveni događaj mogu se osigurati putem sustava Ulaznice.hr po cijeni od 100 i 150 kuna, a više informacija može se pronaći na službenoj stranici Hrvatske udruge za bolesti štitnjače te službenoj Facebook stranici.

Edukacija i međusobna pomoć

Hrvatsku udrugu za bolesti štitnjače osnovao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču i počasni predsjednik Hrvatske udruge za štitnjaču. Iznimnu važnost u udruzi ima Znanstveni odbor čiji je predsjednik profesor Drago Prgomet koji sa svim liječnicima i oboljelima volontira u udruzi.

Ovo je prva udruga bolesnika s bolestima štitnjače u Hrvatskoj, a između ostalog organizira seminare i skupove bolesnika, njihovih obitelji te zainteresiranih građana radi edukacije i međusobne pomoći, informira javnost o novim i naprednijim metodama liječenja, razvija programe međunarodne suradnje, surađuje sa zdravstvenim i drugim organizacijama te nadležnim tijelima u cilju pomoći oko rješavanja zdravstvenih problema bolesnika, izdaje knjige i časopise, jača suradnju sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje, organiza godišnja okupljanja bolesnika i njihovih obitelji te zdravstvenih djelatnika u svrhu međusobne pomoći i razmjene iskustva te organizira posjete međunarodnim godišnjim okupljanjima udruga za bolesti štitnjače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:49