NEOBIČNA PRIČA

VIDEO: MUMIJA STARA 500 GODINA OTKRIVA TAJNU ARTRITISA? Ovo bi mogla biti karika koja nam je nedostajala da bismo razumjeli kako se bolest proširila!

 
 Screenshot

Njegova koža je poput kartona, a ruke su mu prepune rupa. Mumificirano tijelo muškarca iz 16. stoljeća otkriveno u Ekvadoru moglo bi biti ključ za spoznaju o tome na koji se način artritis iz Amerike proširio na Europu.

- To je iznimno važna mumija za povijest bolesti - kaže francuski patolog, antropolog i paleontolog Philippe Charlier.

Taj je cijenjeni francuski stručnjak otputovao u Quito kako bi analizirao ostatke svojeg "pacijenta" u tamošnjem Nacionalnom institutu za kulturnu baštinu.

Na njegovim su kostima tragovi reumatoidnog artritisa, bolne bolesti zglobova.

- Mumija iz Guana može biti karika koja nam je nedostajala da bismo razumjeli na koji je način ta bolest, izvorno američka, postala globalna - rekao je Charlier. Reumatoidni artritis postojao je u Americi i prije dolaska Kristofora Kolumba.

Priča o ovoj mumiji je neobična. Tijelo je otkriveno između zidova samostana u Guanu, u središtu Ekvadora. Muškarac, vjerojatno franjevački redovnik, nije pokopan horizontalno u lijesu, nego uspravno, bez ikakve zaštite oko sebe osim kamenih zidova.

Sačuvano na "hladnom i suhom mjestu", tijelo je zapravo u dobrome stanju i tragovi reumatoidnog artritisa jasno su vidljivi. Njegov "grob" otkriven je nakon potresa u središtu Ekvadora 1949. godine koji je oštetio samostan.

Po podacima franjevačkog sveučilišta u Quitu, riječ je o gvardijanu samostana od 1560. do 1565. godine.

- Radi se o netipičnoj mumiji, netipičnom uzroku smrti i netipičnom pogrebu, ne samo zbog položaja u kojemu je pronađen, već i zbog izostanka bilo kakvih kršćanskih elemenata oko njega, poput krunice - kaže Charlier.

Istraživanja još nisu potvrdila precizan datum smrti, ali jesu najvjerojatniji uzrok - fistulu na bradi koja je prerasla prvo u apsces, a potom i u sepsu.

Znanstvenicima je otprije poznato da je reumatoidni artritis bio raširen među američkom populacijom u vrijeme španjolskih osvajanja. Pošto ga u Europi nije bilo, vjeruje se da je na kontinent stigla s povratkom španjolskih konkvistadora.

Charlier je dobio dva dana da prouči mumiju i uzeo je uzorke za daljnja istraživanja.

- Napravit ćemo kompletnu genetsku analizu kako bismo otkrili njegovo porijeklo i druge bolesti od kojih je možda bolovao, a mogle su rezultirati razvojem reumatoidnog artritisa. Možda će to odgovarati trenutku kad su se srela dva svijeta, stari i novi, i razmijenila bakterije - rekao je Charlier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:52