LAŽNI TRENDOVI

VIDEO: RAZBIJEN MIT O ŠVEDSKOM MODNOM LANCU H&M? Kunu se u održivi razvoj, a rade nešto što bi moglo rasplakati i ekologe i njihove kupce

 
 REUTERS

Popularni švedski maloprodajni lanac H&M voli promicati trendove koji se baziraju na ekološkoj osvještenosti i brizi za okoliš, no danski novinari proveli su opsežno istraživanje te ustvrdili kako neprodana odjeća u gigantsku spalionici u Roskildeu.

Neprodana odjeća odlazi u dim jer, prema tvrdnjama H&M, riječ je o artiklima koji su oštećeni u transportu zbog, primjerice, prevelike vlage ili sadrže previše nedopuštenih kemikalija. Aktivisti osporavaju ovakvo objašnjenje modnog diva ističući da je politika kuće licemjerna te da se ne radi o održivosti.

- Za proizvodnju jednog para traperica potrebno je 3.625 litara vode, 111 kw/h energije i 3 kilograma kemikalija. Ako spalimo jedne traperice to postaje prava sprdnja od globalne održivosti, kaže Christina Dean, izvršna direktorica Redressa, organizacije za ljudska prava.

Istraživanje danskih novinara, koji su tajno snimali kamione s odjećom kako odlaze u Roskilde, pokazalo je kako H&M spalio 60 tona odjeće od 2013. godine. Tijekom istrage također su špijunirali emailove unutar tvrtke u kojima se izražava zabrinutost zbog ogromne potrošnje vode i crpljenja prirodnih resursa.

Novinari su iz otpada izvukli dva odjevna predmeta i nisu na njima pronašli ništa sumnjivo. U emailovima se spaljivanje odjeće opravdava zdravstvenim i sigurnosnim razlozima.

H&M je predao odjevne predmete na neovisno testiranje koje je navodno pokazalo da je odjeća zagađena plijesni i olovom.

H&M je već ranije optuživan za netransparentnu promidžbu i komunikaciju, no kada su novinari tražili dokumentaciju koja dokazuje da je spaljena odjeća opasna za zdravlje, odbili su im je dati.

- Papire ćemo dati onima kojima je potrebna, odgovorio je šef promocije Stine Olio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:18